Go to Top

Povprečna januarska plača dobrih 2100 evrov!

Povprečna januarska plača je bila nekoliko nižja od decembrske povprečne plače. Koliko je znašala v bruto in koliko v neto znesku? V katerih dejavnostih je bila najvišja? In kje najnižja?

Bo vaša neto plača višja od povprečne neto plače? Uporabite kalkulator!

Povprečna januarska plača nižja od decembrske

Povprečna januarska plača je bila nekoliko nižja od decembrske povprečne plače. V bruto znesku je znašala 2144,72 evra. V neto znesku pa je povprečna januarska plača znašala 1399,03 evra. V primerjavi s povprečno plačo decembra, je bila v bruto znesku plača nižja nominalno za 0,7 %, realno pa za 0,9 %. Neto povprečna plača januarja pa je bila v primerjavi z decembrsko nominalno nižja za 1,4 %, realno pa za 1,6 %. Podatki Sursa še kažejo, da je bila povprečna januarska plača v primerjavi z januarsko plačo 2022 višja. Nominalno v bruto znesku za 11,5 % (realno za 1,4 %), v neto znesku pa za 13,2 % (oz. realno za 2,9 %). Mimogrede, veste kako iz bruto dobimo neto plačo?

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

računovodsko svetovanje

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Nižja tako v zasebnem kot javnem sektorju

Povprečna januarska plača je bila v primerjavi s povprečno decembrsko plačo (leta 2022) nižja tako v zasebnem kot v javnem sektorju. V zasebnem sektorju se je plača znižala za 0,8 %, v javnem pa za 0,5 %. V institucionalnem sektorju država (ki je del javnega sektorja) je bila nekoliko višja od plače za december 2022. In sicer za 0,6 %. V javnem sektorju je povprečna neto januarska plača znašala 1586,45 evra. V zasebnem pa je bila neto povprečna plača 1320,03 evra.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

V katerih dejavnostih je bila najvišja?

Povprečna januarska plača je bila podatkih Sursa najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih. V bruto znesku je znašala 3053,79 evra. Sledila je dejavnost oskrba z električno energijo, plinom in paro (3044,09 evra). Najnižja je pa je bila plača v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. V tej dejavnosti je povprečna januarska plača znašala 1528,96 evra bruto.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja