Go to Top

Posredovanje delovne sile je dejavnost, ki zahteva koncesijo! Kako do nje?

Posredovanje delovne sile je dejavnost, ki zahteva koncesijo! Kako do nje?

Dejavnost iskanja ustreznega ali primernega delavca za delodajalca oziroma vse aktivnost povezane z iskanjem primerne ali ustrezne zaposlitve iskalcu zaposlitve lahko izvaja tudi zasebno podjetje - kot posredovanje zaposlitve. Ta dejavnost je regulirana, poglejmo si pogoje za njeno izvajanje. Verjamete, da bi znali izbirati prave kandidate za delodajalce? Rezervirajte brezplačen termin in ustanovite svoje podjetje.

Informativni izračun dohodnine

Potrebujete pravno svetovanje glede napotitve delavca v tujino? Poslužite se storitve strokovnjakov podjetja Data d.o.o.

Pri podjetju Data d.o.o. imamo strokovnjake, ki opravljajo storitve za tujce iz področja napotitve delavcev, zaposlovanja tujcev in ureditve delovnih dovoljenj. S skoraj 30-letnimi izkušnjami in strokovnim pristopom smo lahko velika pomoč v Vašem poslovanju in odpiranju priložnosti na tuje trge.

Posredovanje zaposlitve in koncesija

 

Ustanavljate podjetje? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Opravljanje storitev za trg dela, kot je posredovanje zaposlitve, zahteva pridobitev koncesije od ministrstva pristojnega za delo. Koncesijo lahko pridobi pravni subjekt, ki izpolnjuje pogoje glede ustreznosti zaposlenih kadrov, poslovnih prostorov, opreme in drugih pogojev.

 

Poleg omenjenega mora pravni subjekt za pridobitev koncesije izkazati finančno in poslovno sposobnost. V zadnjih dveh letih poslovati pozitivno, kot tudi imeti poravnane vse zapadle obveznosti iz področja davkov in prispevkov. V primeru delovanja manj kot dve leti, mora pogoje izkazovati za obdobje ko je poslovalo, med tem ko novoustanovljenim pravnim subjektom tega ni potrebno dokazovati.

Priloga prijave na razpis za posredovanje zaposlitve mora vključevati tudi podroben program dela storitev, ki jih bo subjekt izvajal. Po ustanovitvi pa mora kot koncesionar kvartalno poročati ministrstvu o svojem delu.

Subjekt, ki izvaja posredovanje zaposlitve, mora zaposlovati strokovne delavce z najmanj VII. stopnjo izobrazbe, ki imajo najmanj dve leti delovnih izkušenj in so opravile strokovni izpit.

Informativni izračun plače

Koncesija za posredovanje zaposlitve je podeljena za določeno obdobje

Koncesija je podeljena za obdobje do treh let ali kakor je določeno v »Pravilniku o koncesijah za opravljanje storitev za trg dela«. Ministrstvo pristojno za delo vodi tudi register o podeljenih koncesijah za posredovanje zaposlitve.

Pravni nasvet

Posredovanje zaposlitve v drugo državo

Posredovanje zaposlitve v drugo državo članico EU, EGP ali Švicarsko konfederacijo je podvrženo tudi lokalni zakonodaji in zahtevam v teh državah, tako se o pogojih predhodno pozanimajte.

Pravna podlaga:

  • Pravilniku o koncesijah za opravljanje storitev za trg dela
  • Zakon o urejanju trga dela (ZUTD)
  • Pravilnik o koncesijah za opravljanje storitev za trg dela

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja