Go to Top

Posodobljen seznam o (ne)varnih državah – teorija zarote?

Posodobljen seznam nevarnih držav je vlada objavila včeraj.  Spremembe v veljavo stopijo z današnjim dnem.

Informativni izračun plače

Delodajalci in zaposleni, spremljajte spreminjajoče se epidemiološke razmere, saj boste le tako lahko primerno reoganizirali delovni proces in uspešno poslovali. Če potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij pišite našim pravnikom na data@data.si in z veseljem vam bodo priskočili na pomoč!

Posodobljen seznam svari pred odhodom v Španijo

Z današnjim dnem v veljavo stopa posodobljen seznam držav, ki so obarvane rdeče. Epidemiološko stanje se je močno poslabšalo v Bolgariji, Romuniji, Indiji, na Bahamih, na rdečem seznamu pa se je pojavilo tudi 5 španskih administrativnih enot – med njimi so Valencija, Katalonija, Aragonija, Baskija in Nevarra.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Na Hrvaškem dne novi žarišči

Posodobljen seznam Hrvaško še vedno uvršča na rumeni seznam. 25. februarja so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe. Od takrat je tam umrlo 144 ljudi.  Epidemiološka slika na Hrvaškem je sicer v zadnjih dneh ugodnejša, imajo pa v državi dve novi žarišči. Obe sta povezani s porokami. Kljub slabemu epidemiološkemu stanju ima Hrvaška še vedno tvegano strategijo. Je edina država v EU, ki sprejema turiste iz vsega sveta – odprla je mejo ne samo za državljane iz držav EU, temveč tudi za državljane vseh tretjih držav – tudi ZDA.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Pred novim valom okužb trepetajo tudi v Italiji in Avstriji

Italijo in Avstrijo posodobljen seznam uvršča med zelene države, a stanje pri njih ni sproščeno. V Italiji je sicer število smrtnih žrtev zaradi covida-19 padlo, a po drugi strani narašča število novih okužb. Italijani se bojijo, da bodo virus širili tudi migranti – nazadnje so v nastanitvenem centru v Trevisu namreč potrdili okužbo s koronavirusom pri 123 migrantih. Zanje so odredili karanteno. Vlada za nove migrante načrtuje vzpostavitev karantenske nastanitve na ladji pred Sicilijo.

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Naši pogledi so usmerjeni le proti Hrvaški in Italiji, na Avstrijo pa pozabljamo, čeprav stanje tam še zdaleč ni rožnato. Javnomnenske raziskave so pokazale, da večina Avstrijcev meni, da so bili ukrepi razrahljani prezgodaj, tudi odprtja meja večina ne pozdravlja z nasmeškom na obrazu. Kar 8 od 10 Avstrijcev jeseni pričakuje nov val epidemije.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Posodobljen seznam ne prinaša sprememb pravil in odlokov

Če posodobljen seznam državo uvršča med rumeno obarvane, lahko v Slovenijo državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem vstopijo brez karantene, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav, ki so na rdečem seznamu. Če tega ne storijo ali če prihajajo iz držav na rdečem seznamu, se jim odredi 14-dnevna karantena. Veljavne ostajajo nekatere izjeme – predvsem tranzit in mednarodni promet.

Na včerajšnji seji je vlada določila, da tudi omejitve iz odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi veljajo še naprej.

Informativni izračun dnevnice

Slovenski znanstveniki o teoriji zarote

Ko v javnost pride posodobljen seznam, se vedno pojavijo številne teorije o izvoru virusa. Pogoste so teorije zarote, da je virus umetno ustvarjen v laboratorijih. Slovenski znanstveniki se pri tem sklicujejo na ameriško raziskovalno ekipo, ki je dokazala, da virus ni nastal v laboratoriju, saj gre za sestavo in zaporedje, ki sta preveč zapletena, da bi jih namenoma ustvaril človek. Američani pojasnjujejo, da je virus lahko nastal samo z evolucijo v naravi.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja