Go to Top

Poskusna doba oz. poskusno delo – kako dolgo traja?

Poskusna doba oz. poskusno delo je v pogodbi o zaposlitvi praviloma določeno z namenom. Namenjeno je tako delodajalcu kot delavcu. Zakaj je poskusna doba sploh določena? Kako dolgo lahko traja poskusna doba oz. poskusno delo?

Pretvorba bruto plače v neto z našim kalkulatorjem!

Zakaj se določi poskusna doba?

Ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi ne delavec, ne delodajalec ne vesta ali bo delavcu delo ustrezalo. Ali bo delodajalec zadovoljen z znanjem oz. strokovnostjo delavca? V končni fazi je tudi vprašanje ali bo delavec zadovoljen z delom oz. delovnim mestom? Zato je zelo pogosta praksa ta, da se v pogodbi o zaposlitvi opredeli tudi poskusna doba oz. poskusno delo. V tem obdobju delodajalec običajno določi tudi mentorja oz. pomoč pri uvajanja v delo.

Registracija podjetja – hitro in enostavno

Kako dolgo traja?

Poskusna doba oz. poskusno delo je natančneje opredeljena v 125. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Seveda pa mora biti urejena tudi s pogodbo o zaposlitvi. V nasprotnem primeru bi šlo za delo na črno. Poskusna doba je vedno časovno omejena. V ZDR-1 je določeno, da poskusna doba oz. poskusno delo lahko traja največ 6 mesecev. Delodajalec lahko poskusno dobo tudi podaljša vendar le v primeru, če je bil delavec začasno odstoten z dela. V primeru odsotnosti z dela namreč delodajalec ni imel možnosti preizkusiti delavca na delovnem mestu.

 Izračun dnevnice 2024

V primeru dilem s področja delovnega, gospodarskega ali obligacijskega prava, se lahko z našimi pravnimi svetovalci dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja! Dosegljivi smo preko naslednjih kontaktov: 01/600-1530 ali data@data.si.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Potrebujete pravni nasvet?

Pogodba o zaposlitvi

Poskusna doba, odpoved pogodbe in odpovedni rok

V ZDR-1 ni določb glede spremljanja in ocenjevanja dela delavca med poskusno dobo. Potrebno pa je glede tega preveriti morebitne določbe kolektivne pogodbe. Delodajalec pa lahko imenuje osebo ali komisijo, ki spremlja delo delavca in pripravi oceno poskusnega dela. Če delavec ne opravi poskusnega dela uspešno, lahko delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi iz razloga neuspešno opravljenega poskusnega dela. Mora pa delodajalec delavca seznaniti z oceno dela in razlogi, zakaj poskusno delo ni bilo uspešno opravljeno. Odpoved pogodbe mora biti podana v pisni obliki. V času poskusne dobe oz. poskusnega dela, lahko tudi delavec poda redno odpoved pogodbo o zaposlitvi brez navajanja konkretnega razloga. Odpovedni rok je v času trajanja poskusne dobe je 7 dni.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja