Go to Top

Porodniški dopust in nadomestilo – tudi za s.p.-je?

Porodniški dopust in nadomestilo sta pogosta skrb samostojnih podjetnic. Razmišljate o odprtju s.p. pa vas zanima, kaj se bo zgodilo, če zanosite? V Sloveniji imajo podjetnice pravico do porodniškega dopusta, starševskega dopusta in nadomestila. Lahko starševski dopust koristijo tudi očetje? Kako je z nadomestilom? Vse to boste izvedeli v članku. Če pa imate pri ustanovitvi s. p. še kakšne dileme, nas brez pomislekov kontaktirajte. Dosegljivi smo na telefonski številki 01 6001 530 ali elektronskem naslovu data@data.si. Termin z našim svetovalcem si lahko zagotovite tudi tukaj.

Kakšen regres vas čaka v 2023?

Kdaj nastopi porodniški dopust?

Porodniški dopust se navadno prične 28 dni pred predvidenim datumom ali t.i. rokom poroda. Po pravilih traja 105 dni, mora biti neprekinjen. Torej med tem samostojna podjetnica ne sme opravljati dela. Po preteku tega obdobja nastopi starševski dopust. Vsakemu od staršev pripada 130 dni, vendar je dovoljeno, da mati koristi tudi očetovega. V takem primeru njen starševski dopust lahko traja 260 dni. Porodniški dopust in nadomestilo sta povezana. Najpomembneje je, da je samostojna podjetnica dan pred začetkom porodniškega dopusta zavarovana.

Podjetnica mora za porodniški dopust in nadomestilo obiskati center za socialno delo, kjer odda vlogo za izrabo pravice do materinskega dopusta in nadomestila. To vlogo je treba oddati najkasneje dan pred začetkom materinskega dopusta, največ 60 dni pred porodnim rokom. Če podjetnica vlogo odda kasneje, torej ko je že na porodniškem dopustu oz. po rojstvu otroka, se porodniški dopust in nadomestilo štejeta od datuma oddaje oz. dne rojstva otroka.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Od kod samostojna podjetnica prejme plačilo za porodniški dopust in nadomestilo?

Kot že rečeno, mora biti bodoča mati dan pred nastopom porodniškega dopusta zavarovana. V tem primeru sta porodniški dopust in nadomestilo upravičena. To pa tudi, če s.p. plačuje prispevke za zavarovanje za starševsko varstvo, ki so del prispevkov za socialno zavarovanje. Še ena možnost, ki nudi pravico do porodniške in starševskega nadomestila je dejstvo, da je bila podjetnica v zadnjih treh letih zavarovana najmanj 12 mesecev. Brez skrbi. Več o prispevkih in rokih vam lahko razloži izbrani računovodja.

Kakorkoli, zanimajo nas porodniški dopust in nadomestila. Kdo pa med porodniškim dopustom plačuje prispevke? Načeloma plačevanje prispevkov prevzame država. Vendar pazite! Med porodniškim dopustom je prepovedano delati. Kaj če Inšpektorat RS za delo ugotovi kršitev, torej ugotovi, da je podjetnica med porodniškim dopustom opravljala delo? V tem primeru takoj izgubi pravico do nadomestila, še več, celoten znesek mora vrniti. Da se to ne bi zgodilo, se lahko lastnica s. p. odloči, da bo koga zaposlila, ali pa imenovala prokurista.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Kaj pa znesek nadomestila?

Višina nadomestila je odvisna od prispevkov za starševsko varstvo. Natančneje od povprečne osnove, obračunane v zadnjem letu. Kot zadnji izmed 12. mesecev šteje predpretekli mesec od vloge. To pomeni, da če vlogo vložite decembra, štejejo prispevki obračunani za oktober in prispevki za ostalih 11 mesecev pred tem. Nadomestilo je enakovredno osnovi. Matere za porodniški dopust in nadomestilo prejemajo 100 % osnove. Prav tako nadomestilo dobijo tudi očetje.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Višji prispevki, višje nadomestilo?

Starševsko nadomestilo je sorazmerno z osnovo za zavarovanje. Če torej plačujete višje prispevke, bo tudi vaše nadomestilo višje. Treba pa je pomisliti, ali se vam to splača oziroma paziti na dvig davčne osnove. Pri tem vam lahko svetujejo naši davčni svetovalci. Na voljo vam je tudi naš kalkulator dohodnine.

Porodniški dopust in nadomestilo imata tudi določene omejitve. Znesek nadomestila navzgor in navzdol omejuje slovensko povprečje. In sicer:

  • Najvišji znesek očetovskega nadomestila ne sme presegati 2,5-kratnika povprečne slovenske mesečne bruto plače za preteklo leto. Leta 2022 je bila povprečna bruto plača 2.023,92 €, torej znesek očetovskega nadomestila za 2023 ne sme presegati 5.059,8 € bruto.
  • Najnižji znesek ne sme biti nižji od 55 % minimalne slovenske mesečne bruto plače. Minimalna plača za 2023 je 1.203,36 €. Najnižje izplačilo je torej lahko 661,85 €.

V kolikor imate dodata vprašanja in se želite posvetovati s strokovnjaki podjetja Data, nas pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja