Go to Top

Pooblaščanje za eBOL: Kaj mora urediti delodajalec?

Pooblaščanje za eBOL: Kaj mora urediti delodajalec? - Data d.o.o.
Pooblaščanje za eBOL: Kaj mora urediti delodajalec? - Data d.o.o.

Pooblaščanje za eBOL je postopek, ki ga bodo morala urediti podjetja, da bodo lahko koristila storitev eBOL. Kot smo pisali že v članku, bo s 1.1.2020 omogočena nova storitev elektronski bolniški list (eBOL). Delodajalcem bo s tem omogočen pregled in prenos elektronskih potrdil o upravičeni zadržanosti od dela. Zato morajo delodajalci do 16.12.2019 urediti  elektronsko pooblastilo za svoj računovodski servis ali osebo v svoji kadrovski službi.

Informativni izračun plače

Obračun plač, prispevkov, dodatkov in regresa… vse to lahko za Vas opravlja računovodski servis Data d.o.o.!

Naše podjetje deluje že z več kot 20 let in nudimo popolno računovodsko storitev za razne vrste podjetij in podjetnikov. Hkrati nudimo tudi storitve naših pravnih, davčnih in ostalih strokovnjakov, za katerokoli poslovno situacijo.

Pooblaščanje za eBOL: avtomatičnega (prenosa) pooblastila ni!

Dosedanja pooblastila računovodskim servisom ipd., ne pomenijo avtomatične razširitve pooblastil tudi za urejanje elektronskih bolniških listov (eBOL). Raznovrstni e-postopki, ki so na razpolago preko portala eVEM (SPOT) imajo pomembne posledice za Vaše poslovanje zato na ZZZS in VEM-u (SPOT-u) poudarjajo, da je pomembna presoja in odločitev, komu se pooblastila za urejanje postopkov podelijo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

»Pooblaščanje za eBOL« mora izvesti zakonit zastopnik!

Pooblaščanje za eBOL oseb, ki jim bo po pooblastilu omogočeno urejanje podatkov, bo morala opraviti oseba, ki predstavlja zakonitega zastopnika za podjetje.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Najlažje je pooblaščanje za eBOL urediti to elektronsko – preko portala eVEM

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

 


Zakonit zastopnik podjetja ali poslovnega subjekta lahko preko vstopa v portal eVEM (SPOT) preprosto vstopi in uredi pooblastilo za poljubno število oseb. Te osebo bodo od takrat lahko urejale posamezne ali vse postopke povezane z eBOL.

 

 

Pooblaščanje za eBOL mogoče po 16.12.2019, urejanje preko eBOL mogoče po 1.1.2020…

…z 1.2.2020 pa oddaja bolniških listov le preko elektronske vloge na eBOL. S tem datumom namreč vstopi v veljavo nova zakonodaja, ki ne bo omogočala izdaje zdravniških listov v tiskani obliki.

Pooblaščanje za eBOL je mogoče urediti tudi pisno na najbližji VEM (SPOT) točki. Obrazec za to bo na razpolago na portalu po 16.12.2019.

Kaj je pomembno urediti še preden zaposleni nastopi z bolniško?

Pomembno je da zaposlovalec (najkasneje) ob nastopu delavca na delo uredi prijavo v zavarovanje,  oceno tveganja, pošlje zaposlenega na usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu in na zdravniški pregled pri medicini dela. Delodajalec je zakonsko gledano za delavca dolžan opraviti vse omenjeno.

In samostojni podjetnik posameznik? Kako nastopi on/ona na bolniško?

Več o temu kako si samostojni podjetnik posameznik uredi bolniški staž, preberite v »Bolniška odsotnost – Kako si jo podjetnik uredi?«.

 

Izbor primernega računovodskega servisa za oddajanje bolniških listov, pooblaščanje za eBOL, izračun plač zaposlenih…

V kolikor čutite, da Vam plaz zakonskih in postopkovnih sprememb ovira Vaše poslovanje ali še huje- omejuje Vaše poslovanje, povprašajte po storitvah računovodskega servisa! Naše podjetje, Data d.o.o., nudi popolno računovodsko storitev za samostojne podjetnike, družbe in ostale pravne oblike. Obiščite nas za osebno predstavitev naše ponudbe!

 

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 
 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja