Go to Top

Položnice bodo višje – znižanje DDV-ja na energente končano

Položnice so zrasle, ko je z 31. majem prenehal veljati znižan DDV na energente. V veljavi je bil od 1. septembra 2022 in je v tem času znašal 9,5 odstotka. Sedaj pa vlada tega ukrepa ni podaljšala in se bo DDV vrnil na staro raven 22 odstotkov. Zakaj pa je vlada sprejela to odločitev?

Potrebujete pomoč tudi na drugih področjih obdavčitve? Ali pa vas zanima ustanovitev podjetja? Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 in se naročite na plačljivo svetovanje pri naših davčnih svetovalcih ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Položnice bodo višje – zakaj vlada ni podaljšala ukrepa?

Položnice bodo spet narasle predvsem zato, ker je s koncem maje prišlo do zaključka kurilne sezone. Od lanskega septembra je veljal znižan DDV za dobavo elektrike, zemeljskega plina in lesa za kurjavo. Sedaj pa se je, s koncem kurilne sezone in posledičnim padcem v porabi energentov, vlada odločila, da ukrep nižanja DDV ni več nujno potreben. Ta ukrep se je iztekel 31. maja.

V vladi so še pojasnili, da je bil osnovni namen ukrepa razbremeniti prebivalce hudih energetskih stroškov v času, ko so bile razmere na trgu energentov zelo razburkane in so cene hitro narasle. Po podatkih vlade je, kot posledica ukrepa, povprečno gospodinjstvo na letni ravni prihranilo med 110 in 334 evrov za dobavo električne energije in med 90 in 675 evrov za dobavo zemeljskega plina.

Vlada je za namen podpore gospodinjstvom v 2022 namenila 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

davčno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Položnice bodo višje – kolikšno rast cen lahko pričakujemo?

Položnice bodo sicer višje s koncem ukrepa, ampak je vlada že podaljšala regulacijo cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in mala ter srednje velika podjetja. Te regulacije so bile podaljšane do konca leta. S tem ukrepom bo vlada poskusila poskrbeti, da bodo potrošniki večinoma zaščiteni pred energetsko draginjo. Ob tem vlada za leto 2023 predvideva milijardo evrov pomoči gospodarstvu – podjetja bodo dobila subvencijo za plačila visokih cen energentov, pripravljena pa sta tudi dva ukrepa za ohranitev delovnih mest.

Potrebujete pomoč na področju davčne zakonodaje? Ali pa želi pomoč pri razumevanju vseh vladnih ukrepov? Obrnite se na finančne in pravne svetovalce podjetja Data! Pišite nam na data@data.si ali pa pokličite 01/600-1530 in se naročite na plačljivo strokovno posvetovanje!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja