Go to Top

Poletni čas – uro (še vedno) prestavimo v noči med 26. in 27. marcem!

Poletni čas je še vedno z nami – ukinitev premikanja ure zamaknjeno vsaj do leta 2026!

Poletni čas in premik ure za eno uro vnaprej tudi v letu 2022. Navkljub obljubljeni odpravi premikanja ure bomo tudi letos (še) premaknili kazalce iz zimskega časa za eno uro naprej v noči med 26. in 27. marcem. Bo tega kdaj konec? Mimogrede, razmišljate, da bi ustanovili svoje lastno podjetje? Je odgovor da? Ne odlašajte – pri nas na Dati imamo več kot 30 let izkušenj pri ustanovitvi podjetij! Lahko ustanovite d.o.o. ali pa odprete s.p.! Za dodatne informacije smo na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si.

Informativni izračun plače

Poletni čas in zimski čas – uporaba po svetu je neenakomerna, obstajajo tudi geografski razlogi za to!

Ideja za poletni čas in zimski čas izvira iz davnega leta 1784, ko je Benjamin Franklin predlagal bolj zgodnji pričetek dneva med poletnimi meseci. Sama implementacija ideje v prakso je bila prvič izvedena  leta 1908 v mestu Port Arthur (Ontario), v Kanadi. Leta 1916 mu je sledil Avstro-ogrski imperij. Kako sta poletni in zimski čas po svetu sprejeta? Njuna implementacija je daleč od univerzalnega. Navkljub večji uporabi po Evropi, delno tudi ZDA se drugod uporablja le deloma. Deloma je po zveznih državah uporabljen tudi v Kanadi in Avstraliji. Večinoma neuporabljen pa je po Afriki in Aziji. Nefunkcionalen za uporabo je v državah ob ekvatorju, kot tudi v višinskih področjih.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

davčno svetovanjePreberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Poletni čas in zimski čas skozi zgodovino večkrat opuščena

Poletni čas in zimski čas sta bila tekom zgodovine že večkrat opuščena in ponovno uveljavljena. Najbolj zanimivo je bil nenazadnje veljan po Evropi v letu 1973 zaradi današnjim časom podobne krize hitrega dvigovanja cen naftnih derivatov. V Jugoslaviji so ga pričeli uporabljati leta 1982, v Sloveniji pa od leta 1991.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Obljubljen premik v zgodovinske knjige za poletni čas in zimski čas se (še) ni zgodil

Evropska unija je poletni čas in zimski čas hotela izkoreniniti že v letu 2018 in opustitev naj bi postala efektivna že v letu 2021. Vendar sta COVID in najverjetneje Brexit zamaknila implementacijo. Prišlo je tudi do nestrinjanja kateri čas bi obdržali – poletnega, centralno evropskega ali celo morda katerega drugega. Evropska komisija je nato odločitev prestavila še za pet let, torej do vključno leta 2026.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Globalizacijski vidiki na poletni čas in premikanje ure pozimi

Senat Združenih držav Amerike je prejšnji teden sprejel zakon, ki z naslednjim letom opušča premikanje ure za države ali dele držav, ki bi želeli slediti standardnemu času. Kot razlog se navaja ekonomske in psihološke prednosti standardnega časa in nenazadnje tudi globalizacijske tendence vse bolj povezane družbe.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Poletni čas bo jeseni (spet) zamenjal zimski čas

Urne kazalce bomo tako premaknili 27. marca ob 2.00 za eno uro naprej. To pomeni, da bomo spali eno uro manj. Poletni čas se bo (predvidoma) končal v noči med 29. na 30. oktober. Takrat bomo za 1 uro prestavili nazaj.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja