Go to Top

Premik ure – tokrat bomo spali eno uro več!

Premik ure zadnjo nedeljo v oktobru

Premik ure iz poletnega na zimski čas bo v nedeljo, 31. oktobra 2021.  V poletni čas smo vstopili letos marca. Uro bomo v nedeljo, 31.10.2021 ob 3.00 pomaknili za 1 uro nazaj, in sicer na 2.00. To pomeni, da bomo v nedeljo spali uro več.

Informativni izračun plače

“Nimam časa!”

Klišejska fraza pravi, da je čas relativen – a dejansko to drži. Prav tako vedno govorimo, da časa nikoli nimamo, a realno gledano je to edina stvar, ki jo čisto zares imamo. Kakorkoli, tudi v podjetništvu je čas izjemno pomembna komponenta. Poleg rokov, ki jih ima večina podjetij je tu delovni čas, ki ga določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). V primeru vprašanj glede delovnega časa, se lahko obrnete tudi na našo pravno službo. Pokličite nas na 01/6001-530 in se naročite za termin. Lahko nam tudi pišete na elektronski naslov data@data.si.

Ustanovite svoje podjetje!pravno svetovanjeZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Premik ure v Sloveniji od leta 1983

S premikanjem ure smo v Sloveniji začeli že leta 1983. 27. marca 1983 smo začeli uporabljati poletni čas. Premik ure bi naj pripomogel k prihranku energije in k pozitivnim učinkom na gospodarstvu. Mimogrede, pred kratkim smo pisali, da je okrevanje Slovenije in gospodarstva že na vidiku. Prav tako bi naj več svetlobe zmanjšalo prometnih nesreč in kriminala. Na drugi strani imamo tudi argumente proti premikanju ure, ki naj bi se v glavnem poznali na zdravju ljudi. Manj naravne svetlobe popoldne naj bi pomenilo večje tveganje za depresijo. Prav tako pa naj bi imelo premikanje ure vpliv na naš bioritem (običajen urnik spanja in budnosti).

Informativni izračun za normirance

Premik ure vsaj do leta 2026

V Evropski Uniji se je nekaj zadnjih let pojavljala ideja, da bi se premik ure ukinil letos. A letos aprila je Evropska komisija določila, da se to ne bo zgodilo vsaj še do leta 2026. Tako da bomo premik ure izvajali vsaj še naslednjih pet let. Naslednje leto bomo iz zimskega na poletni čas prešli 27. marca 2022. Takrat se bo ura premaknila za 1 uro naprej, kar bo pomenilo, da bomo takrat spali eno uro manj.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja