Go to Top

Pokojninska novela je sprejeta

Pokojninska novela po novem določa tudi prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka med spoloma

Pokojninska novela je bila ta teden soglasno sprejeta v Državnem zboru. Bistvena sprememba, ki jo pokojninska novela prinaša je določitev prehodnega obdobja za izenačitev odmernega odstotka med spoloma, ki se bo zaključilo že 1. januarja 2023. Pokojninska novela bo všeč predvsem moški populaciji. Za moške s 40 leti pokojninske dobe bo po 1.1.2023 odmerni odstotek znašal 63,5%. Moški, ki se bodo upokojili po 1. januarju 2023, bodo imeli glede na tiste, ki so se upokojili pred 1. januarjem 2020, za devet odstotkov višjo pokojnino.

Informativni izračun plače

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Na katere pokojnine bo že letos vplivala pokojninska novela?

Že letos se bodo zvišale najnižje invalidske pokojnine. Te bodo glede na lansko leto višje za 50,00 evrov. Minimalna invalidska pokojnina tako znaša 383,00 evrov. Do dviga invalidske pokojnine bodo upravičeni že obstoječi upokojenci kot tudi tisti, ki se bodo invalidsko upokojili v prihodnje.

Pokojninska novela pa ureja tudi najnižjo pokojnino. Ta bo po novem znašala 442,00 evrov. Minimalna pokojnina za 40 let delovne dobe pa po novem znaša 620,00 evrov.

Vas zanima kdaj v pokoj?

Od višine pokojnine pa je odvisen tudi regres, ki upokojencem pripada. Vas zanima, v kolikšni višini vam bo letos izplačan? Preberite si naš nedavni prispevek na to temo:

Regres za upokojence 2021 – koliko in kdaj bo izplačilo?

Pokojninska novela – kako izračunam datum upokojitve?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Že prejšnja ureditev je določala, da se oseba lahko upokoji pri starosti 65 let, če ima najmanj 15 let delovne dobe, oziroma s 60 leti, če ima najmanj 40 let delovne dobe. To starostno mejo ohranja tudi pokojninska novela. Starostna meja pa se lahko za zavarovanca zniža zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, služenja obveznega vojaškega roka in zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti.

Predčasna pokojnina se odmeri glede na dopolnjeno pokojninsko dobo od pokojninske osnove, tako kot starostna pokojnina. Za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve 65 let starosti se nato zmanjša za 0,3 %.

Ostanite na tekočem z novostmi – spremljajte novice, ki jih za vas pripravljamo pri DATA d.o.o.

Pravni nasvet

Pokojninska novela in kaj vse vpliva na izračun pokojnine?

Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove. To tvori mesečno povprečje osnov zavarovanca za posamezno leto zavarovanja, od katerih so bili plačani prispevki za obvezno zavarovanje. Za izračun pokojninske osnove se upoštevajo osnove iz katerihkoli zaporednih 24 let zavarovanja od 1. januarja 1970 naprej, ki so za zavarovanca najugodnejša.

Odmerni odstotek je ena od sestavin iz formule za izračun višine pokojnine. Zdaj je odmerni odstotek različen za moške in ženske ter znaša za 15 let zavarovalne dobe za ženske 29,5 odstotka pokojninske osnove, za moške pa 27,5 odstotka. Za vsako nadaljnje dopolnjeno leto pokojninske dobe se pri ženski odmerni odstotek zviša za 1,36 odstotka, pri moškem pa v letu 2021 za 1,28 odstotka.

Prijava na e-novice

Pokojninska novela – kam se uvršča Slovenija glede višine odmernega odstotka?

Višina pokojnin in njihov izračun je zelo različen po svetu. V Avstriji, Italiji in Turčiji znašajo pokojnine v povprečju le 10% manj, kot pa znaša plača, medtem ko v Mehiki ali Veliki Britaniji pokojnina znaša le tretjino prejemkov posameznika.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja