Go to Top

Pogodbe o poslovnem sodelovanju – kako jih pripraviti?

Pogodbe o poslovnem sodelovanju so pogodbe, s katerimi se uredijo pogoji glede poslovnega sodelovanja med dvema, ponavadi pravnima osebama. Potrebujete pomoč pri pripravi take pogodbe? Za vas jo lahko pripravijo pravni strokovnjaki podjetja DATA. Ste morda tudi v fazi ustanavljanja podjetja? Tudi to lahko na enostaven način uredite pri nas! Za več informacij pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si

Brezplačno registrirajte podjetje

Pogodbe o poslovnem sodelovanju – njihov namen

Namen pogodb o poslovnem sodelovanju je v tem, da postavljajo temelje za uspešno sodelovanje med poslovnimi subjekti. Te pogodbe v slovenski zakonodaji niso natančno definirane, temveč so se izoblikovale na podlagi pravne prakse med poslovnimi subjekti.

Izračunajte si plačo

Pravno svetovanje

Odprite d.o.o. brez stroškov

Pogodbe o poslovnem sodelovanju – kako jih sestaviti?

Pogodba o poslovnem sodelovanju predstavlja dogovor med izvajalcem, ki se zaveže opraviti neko storitev in naročnikom, ki pri izvajalcu naroči storitev in se zaveže za to storitev tudi plačati.

Vsaka pogodba o poslovnem sodelovanju je prilagojena glede na posamezni posel, za katerega se sklepa. Med pomembnimi sestavinami pogodbe o poslovnem sodelovanju so:

  • predmet pogodbe: natančna opredelitev predmeta pogodbe;
  • obveznosti strank: opredelitev obveznosti strank (tj. kakšna storitev se bo izvedla in kakšno bo plačilo);
  • trajanje pogodbe: opredelitev časovnega obdobja pogodbe po kateri bosta stranki sodelovali;
  • pogodbene kazni: opredelitev kazni v primeru kršitve pogodbe oz. v primeru zamude pri izvršitvi storitve oz. plačila;
  • plačilni roki: opredelitev plačilnega roka za opravljene storitve;
  • odstop od pogodbe: opredelitev kršitve pogodbe in možnosti odstopa in odpovedi pogodbe;
  • druge bistvene sestavine kot npr.: poslovna skrivnost, vračilo dokumentacije, odškodninska odgovornost, reševanje sporov in tako dalje.

Bistvene pravice in obveznosti posamezne stranke morajo izhajati iz same pogodbe. V nasprotnem primeru se uporabljajo pravila Obligacijskega zakonika, ki urejajo pogodbo, ki je predmetni pogodbi najbližja po vsebini in namenu.

Pogodba o zaposlitvi

Ne znate sestaviti pogodbe o poslovnem sodelovanju? Lahko jo pripravijo naši pravni strokovnjaki. Ti lahko sestavijo tudi številne druge dokumente: recimo pogodbe o zaposlitvi, avtorske ali podjemne pogodbe, pa tudi interne akte za podjetja. Če na tem področju potrebujete podporo, nas za ponudbo pokličite 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja