Go to Top

Pogodba s spleta privlačna, a nevarna bližnjica

Verjetno med nami ni podjetnika, ki ga ne bi premamila pogodba s spleta. Pa naj gre za pogodbo o medsebojnih razmerjih, o ne razkrivanju informacij, o zaposlitvi, avtorsko ali podjemno pogodbo. Ob sklepanju take pogodbe, ko se obe strani še dobro razumeta pogosto pozabimo, da pogodbo pravzaprav sklepamo za primer, če se bodo med obe strani vrinila nesoglasja.

Pogodba s spleta je zato privlačna, a nevarna bližnjica.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Zakaj je pogodba s spleta lahko izjemno škodljiva za posel?

1. Le pravnik vam bo lahko svetoval, kateri tip pogodbe je primeren za konkreten pravni posel.

Tak primer sta podjemna in avtorska pogodba, ki sta sorodni, a lahko pomenita hudo kršitev, če ju uporabljate napačno. Nepoznavalec prava težko sam oceni, kdaj je primerna ena in kdaj druga, med njima pa so razlike predvsem v obdavčitvi. Vašemu poslu bo škodilo, če namesto podjemne podpišete avtorsko pogodbo, saj ste lahko morda v zmoti, da gre pri določeni vrsti posla za avtorsko delo. Škodljivo pa bo tudi, če boste namesto cenejše avtorske pogodbe, ko to ne bi bilo potrebno, podpisali podjemno pogodbo.

>>> Podjemna pogodba: Katere so njene bistvene značilnosti?

Podjetnik v majhnem podjetju mora vsakodnevno nase prevzemati večino poslovnih funkcij, ki jih poznamo iz korporativnega sveta.

2. Ko vzamete pogodbo s spleta ne veste, kdo jo je pripravljal, kdaj in v kakšnih okoliščinah.

Ne veste, ali so v skladu z veljavno zakonodajo, ali so v njej že upoštevane morebitne zakonodajne spremembe in podobno. Še posebej morate biti pozorni na to, ko pripravljate pogodbe s področja delovnopravne zakonodaj (npr. pogodbe o zaposlitvi). Na področju delovnopravna zakonodaje prihaja do pogostih sprememb, tako Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) kot kolektivnih pogodb in drugih zakonov, ki vplivajo na vsebino pogodb o zaposlitvi. Čeprav imajo delodajalci pogosto občutek, da je ena splošna pogodba o zaposlitvi čisto v redu, pa ta morda ne vsebuje zahtev iz zavezujočih kolektivnih pogodb za njihov sektor. Kot vzorec lahko tako vzamejo presplošno pogodbo o zaposlitvi, ki ne vsebuje določil kolektivne pogodbe, ki jih zavezuje ali pa vsebuje določila, ki so prilagojena drugi kolektivni pogodbi.

>>> Pogodba o zaposlitvi: Kaj mora vsebovati?

pogodba s spleta

3. Pogodba s spleta običajno ne vsebuje vseh določb, ki bi jih morali vključiti v pogodbo, da bi opredelili medsebojno razmerje med strankama v celoti.

Če vzamete pogodbo s spleta vsaj del te pogodbe, ki bi moral biti urejen individualno, ne bo tako pripravljen. Običajno gre pri tem ravno za določila, ki so bistvenega pomena za medsebojna razmerja med strankama. Vsaj del določil v pogodbi namreč mora upoštevati dogovore med strankama oziroma strankami, vsebovati mora posebnosti pravnega posla. “Pogodba, ki jo skleneta dva, velja kot materialno pravo strank, če ni v nasprotju z določili zakonodaje, z ustavo ali moralo,” opozarjajo v naši pravni službi. To pomeni, da je pogodba med dvema njuno veljavno pravo, ki se bo upoštevalo na sodišču, v primeru morebitnega spora.

>>> Potrebujete pravno pomoč za podjetnike? V podjetju Data smo se specializirali za pomoč podjetnikom pri poslovanju v celoti, zato vam ob računovodskih storitvah, davčnem in finančnem svetovanju ponujamo tudi pravno svetovanje, prilagojeno prav malim podjetnikom in njihovim potrebam. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja