Go to Top

Pogodba o kadrovskem štipendiranju – kako jo pripraviti?

Pogodba o kadrovskem štipendiranju je pravni dokument, ki ureja razmerje med delodajalcem, ki podeljuje kadrovsko štipendijo (v nadaljevanju štipenditor) in štipendistom. Pogodba določa pravice in obveznosti obeh strani ter pogoje, pod katerimi se štipendija podeljuje. Štipenditor finančno podpira izobraževanje dijaka ali študenta z namenom, da se ta po zaključku šolanja pri štipenditorju tudi zaposli. Morda potrebujete pomoč pri pripravi pogodbe o štipendiranju ali želite pravno svetovanje? Kontaktirajte naše izkušene pravne strokovnjake. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Pogodba o kadrovskem štipendiranju – zakonska podlaga

Pravna podlaga za kadrovske štipendije je določena v Zakonu o štipendiranju (ZŠtip-1). Ta zakon ureja pogoje in postopke za dodeljevanje kadrovskih štipendij, ki jih podeljujejo štipenditorji ter možnosti sofinanciranja s strani države.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?Vse o normiranem s.p.

Pogodba o kadrovskem štipendiranju – vsebina pogodbe

Pogodbe o kadrovskem štipendiranju so zelo pomembne, saj omogočajo podjetjem, da vlagajo v razvoj kadrov, hkrati pa dijakom/študentom zagotavljajo finančno podporo in priložnost za zaposlitev.

V nadaljevanju si poglejmo katere osnovne elemente mora vsebovati pogodba:

  1. Višina štipendije: Višino kadrovske štipendije določi štipenditor, pri čemer mora ta biti v skladu z zakonskimi normami. Kadrovska štipendija ne sme biti nižja od državne štipendije, brez dodatkov za četrti dohodkovni razred, kot je urejena v zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.
  2. Obveznosti štipendista: Določene so obveznosti štipendista, ki se jih s podpisom pogodbe zavezan spoštovati.
  3. Obveznost zaposlitve: V pogodbo je vključena klavzula, da se štipendist po zaključku izobraževanja obveže zaposliti pri štipenditorju, ki mu je dodelil štipendijo.
  4. Pogoji za prekinitev: Pogodba vsebuje določila o tem, kaj se zgodi v primeru prekinitve izobraževanja ali neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti s strani štipendista, kar lahko vključuje tudi vrnitev prejetih sredstev.
  5. Prenos pogodbe: Pri posebej utemeljenih in tehtnih razlogih in ob soglasju štipendista je mogoče pogodbo prenesti na drugega štipenditorja, če novi štipenditor prevzame vse obveznosti iz prejšnje pogodbe.
  6. Druge obveznosti: Štipenditor in štipendist se lahko dogovorita tudi za dodatne obveznosti, kot so opravljanje prakse ali izdelava diplomske naloge v povezavi s podjetjem.
  7. Trajanje pogodbe: Pogodba določa obdobje, za katero se štipendija podeljuje, ter morebitne pogoje za njeno podaljšanje.

Kilometrina 2024

Pogodba o kadrovskem štipendiranju torej predstavlja pomemben dokument, ki zagotavlja jasnost in zaščito pravic tako štipenditorja kot tudi štipendista ter omogoča uspešno sodelovanje med njima.

Razmišljate o ustanovitvi sp ali doo? Rezervirajte se na termin za registracijo. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja