Go to Top

Podjetniki, ali imate že urejeno eVročanje? V kolikor ne, vas lahko doletijo pravne in finančne posledice!

Ali veste, da ste kot podjetnik dolžni uporabljati portal eVročanje (oz. eDavki) za vlaganje in za prejemanje dokumentov? Za morebitna vprašanja o davkih, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce.

Informativni izračun dohodnine

Kaj je portal eVročanje oz. eDavki?

Portal eDavki je informacijski sistem Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), ki se uporablja za elektronsko poslovanje s finančno upravo. Ta portal omogoča varno oddajanje davčnih obrazcev ter prejemanje dokumentov, ki jih vroča finančna uprava.

Kdo so zavezanci za uporabo portala eDavki oziroma eVročanje?

Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) v 85.a členu določa zavezance, ki so dolžni uporabljati sistem eVročanje. To so:

Kakšen je način uporabe?

Poslovni subjekt vstopi v portal eDavki s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Zavezanec lahko določi tudi pooblaščenca za vročanje.

Iščete zanesljiv računovodski servis?

V kolikor tega še nimate urejenega, vam svetujemo, da si to čim prej uredite. Zakaj? Namreč določeni dokumenti se vročajo zgolj elektronsko. Na spletni strani FURS je možen tudi vpogled v seznam skupin, podskupin in posamičnih dokumentov, ki jih elektronsko vroča davčni organ.

Med njimi gre za zelo pomembne dokumente (npr. sklepe, opomine, inšpekcijske odločbe itd.). In če zavezanec za uporabo sistema eVročanje z njimi ni seznanjen, lahko zavezanca doletijo pravne in tudi finančne posledice.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Primer:

Davčni organ pošlje zavezancu Poziv za predložitev nepredloženega obračuna DDV. Zavezanec portala eVročanje oz. eDavki ne uporablja in s samim dokumentom tako ni seznanjen. Zamudi rok za predložitev manjkajočega obračuna DDV.

V tem primeru ga doleti globa. Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) namreč določa globo za nepredložitev obračuna DDV v predpisanem roku. Ta se giba od 2.000 do 125.000 evrov.

Pravni nasvet

Torej, če dokumenta nihče ne prevzame v 15 dneh od dneva, ko je bilo osebno obvestilo odloženo v portal eDavki, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka. V slednjem primeru gre za vročitev na podlagi zakonske fikcije. Zaradi vročitve začne teči rok, ki je določen v samem dokumentu. V kolikor ta rok zamudi, zavezanca doletijo negativne posledice.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja