Go to Top

Po 16. letih se je več Slovencev priselilo kot odselilo, slovensko podjetništvo za tujce vedno bolj privlačno

Lansko leto se je iz Slovenije vsak teden odselilo povprečno 166 državljanov, vanjo pa se je je lani priselilo 12.700 oseb in nekaterim je klima, ki jo ima slovensko podjetništvo za tujce tako všeč, da se v državi na sončni strani Alp odločijo tudi za odprtje podjetja. Statistični podatki kažejo, da se je lani v Slovenijo priselilo največ oseb Bosne in Hercegovine.

Na DATI se ukvarjamo tudi s poslovno migracijo, kjer tujcem, ki zaradi ugodnih razmer poslovanja v Sloveniji registrirajo podjetje, pomagamo na njihovi poslovni poti od prvega dne dalje.

izobraževanje

Potni nalogi

Ste službeno veliko na poti? Veste, katere stroške lahko uveljavljate in do kolikšne mere? Mi vam povemo!

Več informacij

Selitveni prirast pozitiven

V letu 2015 se je v Slovenijo priselilo 15.420 prebivalcev, iz države pa se jih je odselilo 14.913. V primerjavi z letom 2014 je bilo število priselitev višje za 11 odstotkov, število odselitev pa za štiri.

Plačilna disciplina slovenskih podjetij nad evropskim povprečjemSelitveni prirast je bil tokrat v nasprotju z letom prej pozitiven, saj se je priselilo 507 oseb več, kot se jih je odselilo.

Prijava na izobraževanje

Selitveni prirast državljanov Slovenije je bil pred tem že šestnajsto leto zapored negativen, medtem ko je selitveni prirast tujih državljanov že sedemnajsto leto zapored pozitiven. V letu 2015 se jih je v Slovenijo priselilo 6.406 oseb več, kot se jih je iz nje odselilo, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

 

Slovenskih državljanov v Slovenijo največ iz Nemčije, tujih državljanov največ iz Bosne in Hercegovine

Slovenski državljani so se v letu 2015 priselili v matično državo iz 89 različnih držav sveta. Za največ teh oseb sta bili državi prejšnjega prebivališča Nemčija in Avstrija, sledile pa so Hrvaška, Italija in Švica.

Tudi tuji državljani na VEM točki podjetje registrirajo hitro in enostavno. Tudi poletje je pravi čas za ustanovitev podjetja!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Tujci, državljani 112 tujih držav, so se v letu 2015 priselili v Slovenijo iz 116 različnih držav. Največ se jih je v tem letu priselilo v našo državo iz Bosne in Hercegovine (37 odstotkov vseh priseljenih tujih državljanov), za največ preostalih pa so bile države prejšnjega prebivališča še Kosovo, Srbija, Hrvaška in Makedonija, pišejo na Sursu.

Lani se je v Slovenijo priselilo 2.700 tujih oseb, nekaterim pa je slovensko podjetništvo za tujce tako všeč, da se pri nas odločijo za odprtje podjetja.

Klikni in deli

Slovenskih državljanov iz Slovenije največ v Avstrijo, tujih državljanov največ v Bosno in Hercegovino

Od slovenskih državljanov so se nekateri v letu 2015 odselili iz Slovenije v 92 različnih držav po vsem svetu. Več kot četrtina teh oseb (26 odstotkov) je odšla v Avstrijo, za največ preostalih pa so postale države njihovega prihodnjega prebivališča Nemčija, Švica in Hrvaška.

Prijava na izobraževanje

Od tujcev, živečih v Sloveniji, so se nekateri, in sicer državljani 89 tujih držav, odselili iz Slovenije v 87 različnih držav. Za največ teh oseb je postala država njihovega prihodnjega prebivališča Bosna in Hercegovina, sledile pa so Hrvaška, Srbija in Nemčija.

Podjetništvo za tujce

Tuje fizične in pravne osebe lahko na Vem točki DATA ustanovijo podjetje hitro in enostavno. Tujci v Sloveniji največkrat povprašujejo prav po postopkih za ustanovitev podjetja. Tujce zanima denimo to, kako korak za korakom registrirati podjetje v Sloveniji, kako pridobiti tuje neposredne naložbe v Sloveniji ter kako do virtualne pisarne v Sloveniji.

Vabljeni, da obiščete DATINO spletno stran, namenjeno:

Morda vas zanima tudi:

VEM točka DATA obratuje tudi poleti! Naši referenti bodo ves čas pomagali pri odprtjih podjetja in registracijah samostojne dejavnosti, zato si svoj termin za posvet čimprej rezervirajte na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja