Go to Top

Plačilo akontacije davka iz dejavnosti po novem do 20. v mesecu!

Plačilo akontacije davka iz dejavnosti in prispevke boste samostojni podjetniki (s.p.-ji), kot tudi fizične osebe z dejavnostjo od sedaj plačevali do 20. v mesecu.

Ustanovitev podjetja

Plačilo akontacije davka se namesto 10. v mesecu, sedaj plačuje do 20. v mesecu!

S koncem lanskega leta je pričela veljati sprememba 298. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2N). Ta nalaga samostojnim podjetnikom in fizičnim osebam z dejavnostjo plačilo akontacije davka. Spremenjena zakonodaja zamika datum obveznega plačila akontacije davka na dobiček iz dejavnosti za samostojne podjetnike in fizične osebe z dejavnostjo. Ta zamik je za deset dni – plačilo akontacije davka je po novem potrebno izvršiti do 20. v mesecu in več do 10. v mesecu. Enako velja tako za mesečno ali tri-mesečno akontacijo davka na dobiček iz dejavnosti. Enako velja tudi v kolikor ste normiranec, ali pa vodite knjige po dejanskih stroških.

Informativni izračun plače

Plačilo akontacije davka z 20. v mesecu – ne glede na to ali gre za mesečno ali tri-mesečno akontacijo!

Spremembo višine zneska za plačilo akontacije davka vam pomaga urediti računovodja v računovodskem servisu, saj je spremembo največkrat potrebno FURS-u obrazložiti!

Minimalna plača v 2023 – gre za največji dvig v zadnjih letih!

računovodsko svetovanje

Letni dopust 2023 – kakšne so pravice delavcev?

Plačilo akontacije davka in vseh štirih prispevkov z enim plačilom in enkratno bančno provizijo?

Tako plačilo mesečnih prispevkov za s.p., kot tudi plačilo akontacije davka, se lahko opravi z enkratnim plačilom. In sicer se je o tem potrebno dogovoriti z banko. Takšno plačilo se imenuje »e-račun« in zanj se lahko registrirate tudi preko vaše obstoječe spletne banke. Po prijavi prejmete e-račun v vašo spletno banko nekaj dni pred iztekom plačila. E-račun bo vseboval vse podatke za izvršitev plačila v vse štiri socialne blagajne, kot tudi za plačilo akontacije davka.

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

Plačilo akontacije davka in prispevka z e-računom – znižajte si bančne stroške!

Z e-računom se zmanjša tveganje, da bi na plačilo akontacije davka ali na plačilo prispevkov pozabili! Pravilnost izračuna prispevkov pa še vedno preveri vaš računovodja! Ne pozabite – tudi FURS-ove aplikacije so zmotljive in na vas je breme, da do 15. v mesecu preverite pravilnost obračunanih prispevkov in da pravočasno uredite morebitne spremembe pri prijavi v prispevke.

V kolikor imate vprašanja ali potrebujete pomoč v zvezi z plačilom akontacije davka iz dejavnosti ali “obdavčitvijo na splošno” , nas pokličite za predstavitev naše računovodske storitve na 01/600-1530 ali preko maila na data@data.si!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja