Go to Top

Plačila in medbančni plačilni promet se v petek, 15. aprila, ne bo izvajal!

Plačila banke in hranilnice na ta dan, kot tudi v ponedeljek 18. aprila, ne bodo izvajale na celotnem evro-območju

Plačila in medbančni plačilni promet bodo mirovala v petek 15. aprila, ker je v več državah EU to dela prost dan oz. veliki petek (Good Friday). Takrat bo zaprt tudi vseevropski medbančni sistem poravnav TARGET2. Poslovalnice bodo seveda ostale zaprte tudi v ponedeljek, 18. aprila zaradi velikonočnega ponedeljka. Ponovno bo plačilni promet zaživel v torek, 19. aprila.

Informativni izračun plače

Medbančna plačila in Evropski plačilni promet TARGET2

TARGET2 ali »Trans-European Automated Real-time Gross Settlement Express Transfer System« predstavlja vseevropski avtomatizirani sistem hitrega prenosa bruto poravnave v realnem času. TARGET2 je sistem bruto poravnave v realnem času (RTGS) za evro-območje in je na voljo državam zunaj evrskega območja. TARGET2 se uporablja za nujna plačila in plačila velikih vrednosti. Med drugim medbančnih plačil, plačil strank in plačil iz naslova izvajanja operacij denarne politike. Prav tako je namenjen za plačila, ki se izvršujejo v okviru drugih sistemov in infrastruktur finančnega trga. TARGET2 upravljajo tri centralne banke ponudnice: Francije (Banque de France), Nemčije (Deutsche Bundesbank) in Italije (Banca d’Italia). Slovensko komponento upravlja Banka Slovenije. TARGET2 je nadomestil sistem TARGET v novembru leta 2007.

Želite registrirati s.p.?

Na katere dni v tem letu lahko še pričakujemo da se plačila ne bodo izvajala?

Za medbančna plačila TARGET2 ne bo posloval tudi naslednje dni oz. praznike v letu 2022:

  • 1. maj 2022 – praznik dela
  • 25. december 2022 – božič
  • 26. december 2022 – praznik svetega Štefana
  • 1. januar 2023 – novo leto

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

davčno svetovanje

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Katera plačila zapadejo v tem času?

Bodite pozorni pri plačevanju prispevkov za socialno varnost, saj morajo biti plačani najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec. Zavezanci za DDV pa ne pozabite poravnati vaših DDV obveznosti do države ter na oddajo DDV obračuna.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Kaj pa javna plačila v Sloveniji?

Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) te dni ne bo izvajala plačilnih storitev za proračunske uporabnike in storitev negotovinskega plačevanja obveznih dajatev na negotovinskih plačilnih mestih UJPlačam.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?

Se bodo plačila upoštevala kot plačana pravočasno če jih boste poravnali potemtakem 19. aprila?

Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) pri tem opozarja, da se obveznosti ne prenesejo na naslednji delovni dan! Obveznosti zavezanca, ki zapadejo na dan 15. aprila, so pravočasno poravnane le če so plačane 14. aprila!

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja