Go to Top

Plača v zaposlitvenem oglasu pogosto ni navedena! Zakaj?

Plača v zaposlitvenem oglasu bolj izjema kot pravilo

Plača v zaposlitvenem oglasu oz. v razpisu za prosto delovno mesto pogosto ni navedena. Razlogov zato je lahko več! Kateri so?

Odprtje s.p. na DATA točki lahko opravite hitro in enostavno!

Plača v zaposlitvenem oglasu oz. razpisu v javnem sektorju

V javnem sektorju plača v zaposlitvenem oglasu oz. v razpisu za prosto delovno mesto običajno ni navedena. To je zaradi tega, ker je mesečna plača za opravljeno delo regulirana z zakonom. To tudi pomeni, da je višina plačilnih razredov javno dostopna v dokumentu, ki je objavljen na spletu. Vsa delovna mesta v javnem sektorju (od policije, sodišč, javne uprave, zdravstvo, socialnega varstva do šolstva) so sistemizirana. To pomeni, da imajo določen naziv, ki s sabo prinaša določen plačilni razred (ter tudi določeno mesečno plačo za opravljeno delo). Plačilni razredi so določeni od začetne pa do najvišje možne plače znotraj tega delovnega mesta. Običajno najvišji plačilni razred pripada delavcu z več deset let neprekinjene delovne dobe.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Plača v zaposlitvenem oglasu ni navedena, ker bo stvar dogovora

Eden izmed razlogov, da plača v zaposlitvenem oglasu ni navedena je tudi ta, ker bo to stvar dogovora z delavcem. Delodajalec sicer najverjetneje ima v mislih neko določeno bruto plačo, a jo je pripravljen uskladiti glede na delovne izkušnje, nivo usposobljenosti in samostojnosti ter motivacije za delo. V takšnih primerih delodajalec mogoče ne želi postaviti meje za kvalitetnega delavca. Navedena plača v zaposlitvenem oglasu bi predstavljala nižjo plačo, kot jo ima na trenutnem delovnem mestu ter se zato delavec na zaposlitveni oglas sploh ne bi prijavil.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Plača v zaposlitvenem oglasu ni navedena, ker je minimalna

Ena izmed možnosti, zakaj plača v zaposlitvenem oglasu ni navedena, je lahko tudi ta, da je plača minimalna. To velikokrat na primer velja za dela v proizvodnji, za čiščenje, delo v trgovini in podobne dejavnosti. Lahko pa tudi za takšna dela na razgovoru z osebnim stikom pri delodajalcu, izpogajate boljšo plačo.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Plača v zaposlitvenem oglasu ni objavljena, ker bi se lahko prijavilo preveč kandidatov

Ta možnost je sicer ob pomanjkanju kadra zadnje čase nekoliko manj verjetna, pa vendarle možna. V kolikor je predvidena nadpovprečna plača in veliko ljudi ustreza profilu delavca, ki ga išče delodajalec, se lahko zgodi, da plača v zaposlitvenem oglasu ne bo objavljena. Delodajalec bi lahko dobil »malo morje« prijav, zato se odloči, da plača v zaposlitvenim oglasu ne bo objavljena, temveč bo raje izbral med tistimi kandidati, ki so se kljub vsemu prijavili na delovno mesto.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja