Go to Top

Pitna voda za vse državljane Slovenije je postala ustavna pravica

Pitna voda za vse državljane Slovenije je postala ustavna pravica. Leto dni po ustanovitvi Civilne iniciative Za Slovenijo in svobodo, natančneje 17. novembra 2016, je Državni zbor z 64 glasovi za in nobenim proti vnesel pravico do pitne vode v Ustavo RS.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Nova ideja za zaslužek? Preverite jo brezplačno!

Več informacij

Za sprejem ustavnega zakona je bila potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 60 glasov. Slovenija s tem poleg Slovaške postaja druga država EU, ki zagotavlja pravico do vode na najvišji ravni.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pitna voda v Ustavi RS

Pitna voda za vse državljane Slovenije je postala ustavna pravica70. a člen
(pravica do pitne vode)

Vsakdo ima pravico do pitne vode.

Vodni viri so javno dobro v upravljanju države.

Vodni viri služilo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago.

Oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno.

Pitna voda za vse državljane Slovenije je postala ustavna pravica.

Klikni in deli

“Z današnjim zgodovinskim dejanjem, ko mislimo že danes na jutri, smo jasno in nedvoumno pokazali svetu in Evropi, da je pitna voda v Sloveniji javna dobrina, dobrina, ki se je ne more privatizirati in se prednostno in trajnostno uporablja za oskrbo prebivalstva in živali, šele nato za gospodarske potrebe v Sloveniji in šele nato za izvoz, če to zaloge pitne vode dovoljujejo,” pišejo na Civilni iniciativi Za Slovenijo in svobodo – voda v Ustavo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja