Go to Top

OZS: Vajeništvo podpirajo, a ne v predlagani obliki

Pisali smo že o tem, da se vajeništvo s prihodnjim šolskim letom še ne bo vključilo v šolski sistem, ker predlog zakona še ni v celoti dorečen. Na obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) sprejem posebnega zakona o vajeništvu podpirajo, a ostro nasprotujejo sprejetju zakona v predlagani obliki, saj da »ni dolgoročno naravnana in vsebuje mnoge škodljive elemente, ki onemogočajo razvoj vajeništva v obliki, ki bo koristna tako za dijake kot za delodajalce«.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Kako se vam najbolj izplača zaposliti novega sodelavca in koliko davka bo odtegnila država?

Več informacij

»Cilj delodajalcev je namreč pridobiti delavce, ki bodo znali in hoteli dobro delati, oni pa jih bodo lahko po zaključenem vajeništvu pošteno plačali in redno zaposlili,« so zapisali v sporočilu za javnost na OZS.

Prijava na izobraževanje

OZSVajeništvo: s čim se OZS ne strinja

Delodajalec bi po sedanjem predlogu vajencu moral, poleg nagrade, plačati še davke in prispevke, pri čemer so na OZS mnenja, da bi jih morala plačati država, saj bodo delodajalci vajence izobraževali za praktično delo in ne za delovno-pravno razmerje. Nasprotujejo tudi predlogu, da bi status vajenca lahko imele odrasle osebe, ker da gre v tem primeru gre za prekvalifikacijo in ne za vajeništvo.

Ostro pa zavračajo tudi navedbe, da bi delodajalci vajence izkoriščali ter nasprotujejo temu, da bi bilo plačilo vajenca vezano na minimalno plačo. Nagrada mora biti fiksno določena ter primerljiva z ureditvijo v drugih evropskih državah, še pišejo.

OZS sprejem posebnega zakona o vajeništvu podpira, a ostro nasprotuje sprejetju zakona, ki »vsebuje mnoge škodljive elemente«.

Klikni in deli

Po končanem vajeništvu vajenca zaposliti ali ne?

»Nelogična« se jim zdi tudi zahteva, da bi delodajalci morali po končanem vajeništvu vajenca obvezno zaposliti. Poleg drugih vprašanj se sprašujejo tudi, kaj storiti v primeru, če se vajenec po končanem vajeništvu ne bo želel zaposliti, so še izpostavili na OZS.

Brali ste tudi: Koliko sredstev bo vajeništvu namenila država?

VIR: OZS

VEM točka DATA obratuje tudi poleti! Naši referenti vam bodo pomagali pri registraciji podjetja ter drugih pravnih, finančnih in davčnih zagatah! Zagotovite si svoj termin za posvet na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja