Go to Top

Osebno dopolnilno delo in obdavčitev

Osebno dopolnilno delo in obdavčitev

Osebno dopolnilno delo  in obdavčitev je pogosta tema naših člankov in svetovanj. Stranke se na nas obračajo predvsem z vprašanji, katere dejavnosti lahko opravljajo kot ODD. Stranke namreč pogosto preširoko tolmačijo obseg dejavnosti, ki jih dejansko lahko opravljajo kot osebno dopolnilno delo. Kaj pa osebno dopolnilno delo in obdavčitev – vprašajte naše davčne svetovalce.

Informativni izračun dohodnine

Osebno dopolnilno delo in obdavčitev, kaj pa dohodnina?

Od dohodkov, doseženih z ODD, se plačuje dohodnina. Dohodek iz osebnega dopolnilnega dela se obdavči z dohodnino kot dohodek drugega pogodbenega razmerja po 38. členu Zakona o dohodnini – ZDoh-2. V davčno osnovo od tega dohodka se všteva vsak posamezni dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% dohodka in za obvezne prispevke za socialno varnost, ki jih izvajalec za osebno dopolnilno delo plača sam.

Izvajalec ODD pa lahko uveljavlja tudi dejanske stroške, poleg 10 % normiranih, in sicer stroške prevoza in nočitev. Za te stroške mora seveda predložiti ustrezna dokazila (račune) in dokazati, da so nastali v povezavi z doseženim dohodkom iz ODD. Vendar pa je višina teh stroškov omejena, in sicer se priznajo največ do višine, ki jo na podlagi 44. člena ZDoh-2 določi vlada.

Pravni nasvet

Osebno dopolnilno delo in  obdavčitev, napoved za odmero akontacije dohodnine

Izvajalec z osebno dopolnilno delo mora vse svoje dosežene dohodke iz naslova ODD napovedati FURS na posebnem obrazcu. Napoved mora vložiti vsak mesec, najpozneje do 15. dne v mesecu za dohodke iz preteklega meseca.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Dejanske stroške prevoza in nočitve izvajalec ODD uveljavlja v napovedi za odmero akontacije dohodnine. Akontacija dohodnine od dohodka iz ODD dela se izračuna in plača od davčne osnove po stopnji 25 %.

Na podlagi vložene napovedi za odmero akontacije dohodnine davčni organ izvajalcu ODD izda odločbo o višini akontacije dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja v petnajstih dneh od dneva vložitve napovedi.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Dohodki iz ODD se izvajalcu vštevajo med dohodke za odmero dohodnine na letni ravni. FURS vključi te dohodke med podatke za sestavitev informativnega izračuna dohodnine.

Za pomoč pri izračunu dohodnine in poročanju FURS-u se lahko obrnete na naše strokovnjake s področja davkov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja