Go to Top

Osebna asistenca – samostojni podjetniki je ne bodo mogli več izvajati!

Osebna asistenca in bistvene novosti Novele Zakona o izvajanju osebne asistence

Osebna asistenca – vlada je sprejela Novelo Zakona o izvajanju osebne asistence. Pogledali bomo bistvene spremembe zakona. Med drugim statusa izvajalca osebne asistence ne bodo mogli več pridobiti samostojni podjetniki.

Informativni izračun plače

Osebna asistenca – podjetnike s to dejavnostjo smo registrirali tudi na naši DATA točki

Preden pogledamo kaj se bo spremenilo, bomo pogledali, kako smo od leta 2017, ko je bil sprejet Zakon o osebni asistenci pri nas pomagali pri registraciji podjetij. Referenti Data točke smo registrirali kar nekaj podjetij družinskim članom invalida, ki so mu na tak način želeli pomagati do boljšega in kakovostnejšega življenja. Podjetniki so se na naši Data točki vpisali v register podjetnikov. V kolikor želite tudi vi ustanoviti podjetje, se obrnite na naše podjetniške svetovalce. Lahko nas pokličite na telefonsko številko 01/6001-530 ali nam pišite na e-mail data@data.si.

Ustanovite podjetje pri nas!

Podjetniki, ki smo jih vpisali v register so se nato pri nas največkrat odločili tudi za pomoč naših računovodij pri finančnem delu poslovanja svojega podjetja. Računovodje za s.p. so jim pomagali pri komunikaciji s FURS. Prav tako so jim nudili pomoč pri oddaji prispevkov za socialno zavarovanje ter pri plačevanju akontacije in jim svetovali glede poslovanja.

PRIJAVITE SE NA WEBINAR – KAKO ZASLUŽITI S HOBIJEM?

podjetniško svetovanje

Prijavite se na seminar Pojdetnik sem – kaj pa zdaj?!

Računovodje podjetja DATA pomagajo pri vodenju knjig tudi društvom in zavodom. Zato se lahko ustanovitelji zavoda ali društva, katerih dejavnost bo osebna asistenca (in seveda tudi drugi), obrnejo na njih glede ponudbe za vodenje poslovnih knjig.

Na voljo vam je tudi naš računovodski servis!

Osebna asistenca – kaj se bo spremenilo?

Bistvene spremembe, ki jih predvideva novela so:

  • izvajanje osebne asistence se omejuje le na humanitarne organizacije in invalidske organizacije ter zavode in društva, ki delujejo v javnem interesu na področju invalidskega ali socialnega varstva;
  • statusa izvajalca osebne asistence ne bodo več mogli pridobiti samostojni podjetniki;
  • osebno asistenco bosta lahko izvajala največ dva družinska člana uporabnika;
  • ureja se nadomeščanje zaposlenih osebnih asistentov;
  • uvaja se profesionalizacija strokovne komisije za oceno upravičenosti do osebne asistence v okviru Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo;
  • ureja usposabljanje osebnih asistentov, strokovnih vodij in usklajevalcev osebne asistence;
  • natančneje se opredeljuje tudi razmerje med storitvami osebne asistence in drugimi storitvami.

Informativni izračun za študentsko delo

Osebna asistenca – izvajali jo bodo lahko tudi zavodi in društva s področja invalidskega in socialnega varstva

Zavod in društvo sta pravnoorganizacijski obliki, ki se ju ne more registrirati na Spot točkah. Zavode registrirajo notarji, društva pa se registrirajo na upravni enoti. Kdo lahko ustanovi društvo in kako mora društvo voditi knjige, lahko preberete tukaj.  Prav tako smo pisali o tem, kako se ustanovi zavod in posebnosti zavoda. Če boste pa potrebovali pomoč pri pripravi aktov za društvo ali zavod, pa se lahko obrnete na našo pravno službo. Poslali vam bodo ponudbo za svetovanje in vam razložili zakonodajo s področja, ki vas bo zanimalo. Pokličete lahko tudi na telefonsko številko 01/6001-530 ali nam pišite na e-mail data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja