Go to Top

Olajšava za prvi vpis s.p. pomeni 50 odstotkov nižje PiZ prispevke

Olajšava za prvi vpis s.p. krepko zmanjša mesečne prispevke samostojnim podjetnikom!

Olajšava za prvi vpis s.p. – ob prvem vpisu v Poslovni register Slovenije (PRS), samostojni podjetnik plačuje nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ). Ko spoznate vse povezano z odprtjem lastnega s.p., si rezervirajte termin za registracije podjetja. To lahko storite prek spletnega obrazca ali pa nas pokličite na 01/600-1530!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Olajšava za prvi vpis s.p. je pogosto vprašanje, ki nam ga zastavljate podjetniki

Pred registracijo podjetja nas potencialni podjetniki radi sprašujete, ali so na voljo kakšne posebne spodbude za podjetnike začetnike. Veliko vas sprašuje o subvencijah, ki jih je pred leti za vstop v podjetništvo dodeljeval Zavod za zaposlovanje. Svetovalci podjetja DATA vas informiramo o tem, da za vas velja olajšava za prvi vpis s.p. v poslovni register. To velja v prvem in tudi drugem letu poslovanju.

Informativni izračun plače

Koliko torej znaša olajšava za prvi vpis s.p.?

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v 14. odstavku 145. člena ZPIZ-2 navaja, da znaša olajšava ob prvem vpisu s.p. 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj socialnih prispevkov s.p. Drugo leto poslovanja je ta olajšava nižja za 30 odstotkov. V tretjem letu vam olajšava ne pripada več. Leta se štejejo od datuma prvega vpisa. Ne glede na to, da ste na primer ustanovili popoldanski s.p. in te olajšave niste mogli koristiti.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

podjetniško svetovanje

Informativni izračun za normirance

Olajšava za prvi vpis s.p. in višina prispevkov v letu 2022

V letu 2022 osnovni prispevki za socialno zavarovanje za s.p. znašajo 451,41 evra. Ti prispevki so seštevek prispevkov za zdravstveno zavarovanje in prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prvi znašajo 158,94 evra, drugi pa 287,75 evra. Prištejejo se še prispevek za starševsko varstvo (2,36 evra) ter prispevek za primer brezposelnosti (2,36 evra). Olajšava za prvi vpis s.p. se nanaša na PiZ prispevke. Ti so prvo leto 50 odstotkov nižji (287,75 – 50%= 143,88 evra). Prvo leto poslovanja znašajo skupni prispevki za socialno zavarovanje za s.p., ki uveljavlja olajšavo, 307,54 evra.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Olajšava za prvi vpis s.p. je prve dve leti – kaj pa olajšava za tretje leto?

Tretje leto poslovanja plačujete podjetniki polne prispevke. Ti so odvisni od prihodkov podjetja v predhodnem letu poslovanja. Ali morate prispevke plačevati tudi če nimate prihodkov iz poslovanja s.p.? Vsekakor. Dokler ste v Poslovnem registru Slovenije (PRS) vpisani kot samostojni podjetnik, morate mesečno plačevati prispevke za socialno zavarovanje. Zamrznitve s.p. ni, dokler je s.p. viden v registru podjetij. Nezmožnost plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje se lahko prekine le z izbrisom s.p. iz registra podjetij.

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

Kdaj vam olajšava za prvi vpis s.p. ne pripada?

Olajšava za prvi vpis s.p. vam ni na voljo, če pri ustanovitvi ne gre več za prvi vpis. Kaj to pomeni? Če je imel v preteklosti podjetnik že imel popoldanski ali polni s.p., mu olajšava za prvi vpis s.p., ne pripada več. To velja tudi, če je podjetnik hipotetično posloval samo en dan in je s.p. zaprl. Olajšave tudi ne more koristiti nosilec dejavnosti, ki je že nekoč bil vpisan v razvid samozaposlenih oseb. To so na primer samostojni kulturni delavci, samostojni športniki ipd..

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Kako poteka plačevanje prispevkov, če se koristi olajšava za prvi vpis s.p. ali brez nje?

Če ste samozaposleni podjetnik, ki nima računovodje, morate sami poskrbeti za obračunavanje in plačevanje prispevkov. Potrebovali boste kvalificirano digitalno potrdilo in mesečno boste morali dostopati do eDavkov. V primeru neplačevanja prispevkov za socialno zavarovanje ali zamude pri plačilu, sledijo kazni in obračun obresti, s strani Finančnega urada Republike Slovenije (FURS). Posebej morate biti pozorni novo registrirani s.p., saj je potrebno FURS-u sporočiti prek eDavkov ob prvem obračunu prispevkov, da koristite olajšavo.

Za stranke našega računovodskega servisa DATA d.o.o. je za večino teh obveznosti samostojnega podjetnika do FURS-a, poskrbljeno. Računovodja namreč preveri in pripravi obveznosti za plačilo. Stranka zatem znesek lahko plača preko spletne banke, UPN obrazca na banki ali pošti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja