Go to Top

Odprtje sp za polovični delovnik – obstaja tudi ta možnost?

Odprtje sp za polovični delovnik

Odprtje sp za polovični delovnik je možno, vendar pod določenimi pogoji. Kateri so ti pogoji? Odprtje sp lahko opravite tudi na DATA točki! Za termin registracije podjetja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa uporabite obrazec na naši spletni strani.

Ustanovitev podjetja na Dati je hitra in enostavna!

Odprtje sp za polovični delovnik in plačevanje prispevkov za socialno zavarovanje

Podjetniški svetovalci Date večkrat s strani bodočih podjetnikov prejmemo vprašanja, ki se nanašajo na odprtje sp za polovični delovnik. Pravzaprav se vprašanja na nanašajo na plačevanje prispevkov za socialno zavarovanje v primeru odprtja sp za polovični delovnik. Če želi podjetnik plačevati polovične prispevke za socialno zavarovanje, mora za to obstajati pravna podlaga.

Informativni izračun plače

Odprtje sp za polovični delovnik in odločba CSD

Podjetniki, mladi starši, lahko po odprtju sp uveljavljajo krajši delovni čas zaradi starševstva. V primeru pridobitve odločbe CSD, se lahko v svojem sp zavarujejo za 20 ur kot sp in plačujejo prispevke za socialno zavarovanje za 20 ur. Preostalih 20 ur zavarovanja jim do dopolnjenega otrokovega tretjega leta plačuje država oziroma center za socialno delo. To pravico lahko starši uveljavljajo tudi do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka, v primeru več otrok. Po prejemu odločbe CSD o uveljavljanju krajšega delovnika zaradi starševstva, morajo podjetniki urediti svojo prijavo v zavarovanje na 20 ur.

Vse o kilometrini!

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplačuje?

Odprtje sp za polovični delovnik in odločba Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

V primeru, ko se invalidna oseba odloči za odprtje sp za polovični delovnik, je to možno le na podlagi odločbe ZPIZ-a, kjer je navedeno, da ji zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačuje 20 ur zavarovanja zaradi invalidnosti. Za preostalih 20 ur oseba lahko registrira s.p. in plačuje prispevke za socialno zavarovanje. V tem primeru je podjetnik zavarovan za polni delovni čas (40 ur) kot sp, mesečno pa mu država, v njegovem primeru ZPIZ, plačuje polovico prispevkov za socialno zavarovanje, drugo polovico plačuje sam. Vse potrebno glede pravilnega zneska in načina plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje za podjetnika uredi njegov računovodja. V kolikor bi potrebovali pomoč računovodskih svetovalcev, se obrnite na računovodski servisa DATA! Pokličite na 01/600-1530 za ponudbo za svetovanje ali pa postanite naša stranka.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Odprtje sp za polovični delovnik in pogodba o zaposlitvi za polovični delovni čas

Kadar je oseba zaposlena s pogodbo o zaposlitvi za polovični delovni čas (20 ur/tedensko), se lahko odloči za odprtje sp za polovični delovnik. V tem primeru kot sp plačuje prispevke v višini preostalih 20 ur, kolikor mu manjka do polnega zavarovanja za 40 ur tedensko. Tak sp ni dopolnilna dejavnost (popoldanski sp), ampak sp, ki plačuje za zavarovanje socialne prispevke za 20 ur. Za 20 ur je oseba zavarovana na svojem sp.

Se mi bolj splača samozaposlitev ali zaposlitev?

Odprtje sp za polovični delovnik in pomoč računovodje pri izračunu posameznih prispevkov

Pomembno je, da podjetniki v primeru, ko se odločijo za odprtje sp za polovični delovnik, mesečno plačujejo pravilne prispevke za socialno zavarovanje. Pri izračunu prispevkov za socialno zavarovanje je podjetniku v pomoč računovodja. Računovodja mu pravilno preračuna delež posameznih prispevkov (za zdravstveno zavarovanje, za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti) v okviru polovičnih socialnih prispevkov, ki jih mora mesečno plačevati kot samostojni podjetnik.

Odprite s.p. na DATI!

Samostojni podjetniki! Če imate vprašanja s področja registracije podjetja in možnosti uveljavljanja določenih pravic, ki izhajajo iz vašega statusa, nam pišite ter zastavite vprašanja na data@data.si. Svetovalci podjetja DATA vam znajo svetovati tudi v primeru, ko nas sprašujete ali lahko registrirate popoldanski s.p. in ste zaposleni ter starš majhnega otroka. Pišite nam za ponudbo ter se dogovorite za termin svetovanja.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja