Go to Top

Odprtje podjetja za tujce – lahko s.p. ali d.o.o.?

Odprtje podjetja za tujce je na DATA točki enak postopek kot pri odprtju podjetja za slovenske državljane. Tujci iz EU držav ali pa iz tretjih držav lahko odprejo ali s.p. ali d.o.o. na DATA točki. Seveda ob določenih pogojih. Kateri so ti pogoji? Kakšne dokumente potrebujejo tujci za odprtje podjetja? Lahko tuje podjetje odpre podjetje v Sloveniji? Tudi na DATA točki?

Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si za več informacij ali rezervacijo termina registracije.

Kalkulator za izračun plače

Odprtje podjetja za tujce, če želi tujec iz EU registrirati s.p.

Tujec iz držav EU za postopek registracije s.p. v Sloveniji potrebuje slovensko davčno številko, za poslovni naslov lahko tudi soglasje lastnika objekta, če bo naslov s.p. na lokaciji, katere sam ni lastnik, ustrezno pripravljena dokazila iz matične države ter seveda osebni dokument. Svetovalci podjetja DATA svetujejo in pomagajo državljanom EU pri pridobitvi slovenske davčne številke in pri pridobivanju dokazil iz matične države. Po pridobitvi dokumentacije lahko državljan EU pristopi k ustanovitvi s.p. na DATA točki. Pri postopku mu pomaga referent DATA točke, ki zanj pripravi potrebno dokumentacijo in mu razloži postopke po registraciji podjetja. Največkrat se tujci odločijo za pomoč pri poslovanju računovodij računovodskega servisa DATA.

Normirani s.p.

Želite tudi vi odpreti s.p. ali d.o.o.? Ali pa imate pred odprtjem podjetja kakšne dileme? Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si. Preko spletnega obrazca pa si lahko tudi rezervirate termin za registracijo podjetja na DATA točki!

Informativni izračun dohodnine

Vse o družbenikih v d.o.o.

Kaj pa, če želi s.p. odpreti tujec tretjih držav?

Obstajajo pogoji za državljane tretjih držav, ki se odločajo za odprtje podjetja v Sloveniji. Temeljni pogoj za odprtje podjetja za tujce tretjih držav je, da v Sloveniji bivajo neprekinjeno vsaj 12 mesecev. Na postopek registracije s.p. mora tujec prinesti osebni dokument (dovoljenje za prebivanje in potni list), slovensko davčno številko, dokazila iz matične države in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov. Ravno zaradi pogoja enoletnega bivanja v Sloveniji, se veliko tujcev tretjih držav odloča za registracijo d.o.o. V tem primeru tega pogoja namreč ni potrebno izpolnjevati.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2024?

Odprtje podjetja za tujce, če želi tujec ali pravna oseba iz tretjih držav odpreti d.o.o.

Tujec, ki želi v Sloveniji odpreti d.o.o. za postopek potrebuje osebni dokument, slovensko davčno številko, overjeno izjavo lastnika objekta za d.o.o. in dokazila iz matične države, s katerimi bo dokazoval, da ni davčni dolžnik, da ni v kazenski evidenci ter da ni kršil zakonodaje s področja dela in zaposlovanja na črno. Če pa gre za odprtje podjetja za tujce in je tujec tuja pravna oseba, so potrebni dokumenti za odprtje podjetja sledeči:

  • slovenska davčna številka za podjetje in za zastopnika tujega podjetja, ki odpira podjetje v Sloveniji, če ne bo ista oseba (direktor tujega podjetja) in bo tujec,
  • skrajšan in preveden izpis iz matičnega registra tujega podjetja,
  • dokazila iz matične države za tuje podjetje in
  • overjeno izjavo lastnika objekta za d.o.o.

Popoldanski s.p. – kdo ga lahko odpre?

Odprtje podjetja za tujce, kadar želi tujec ali tuja pravna oseba iz EU v Sloveniji odpreti d.o.o.

Enako dokumentacijo kot je opisano zgoraj, za odprtje d.o.o., potrebujejo tudi državljani in podjetja iz EU, ki se odločajo za registracijo podjetja v Sloveniji.

Tujci se za postopek registracije podjetja lahko obrnejo na podjetniške svetovalce podjetja DATA. Ti jim svetujejo glede postopka odprtja podjetja na DATA točki, glede postopkov pridobitve dokumentov in pravilne priprave le-teh. Svetovalce pa tujci lahko pooblastijo za pridobitev dokumentov, ki jih potrebujejo za registracijo bodisi s.p. ali d.o.o. v Sloveniji. Za več informacij nas lahko pokličete na 01 600 1530!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja