Go to Top

Odmera dohodnine – podatki za leto 2019 so že na e-Davkih!

Odmera dohodnine oziroma vplogled v podatke je izplačevalcem že na voljo za vpogled na eDavkih. Izplačevalcem je namreč od 15.1. 2020 na e-Davkih na voljo vpogled v podatke za odmero dohodnine za leto 2019. Podatke FURS generira na podlagi predloženih individualnih REK obrazcev, če so bili oddani do 13.1.2020. Delodajalec mora sestaviti in izročiti prejemniku povzetek obračuna dohodkov, ki jih je izplačal v letu 2019 do 31.1.2020!

Ste že preverili ali je odmera dohodnine 2019 pravilna?

zaključna bilanca 2019

Sami vodite lastno računovodstvo? Razmišljate o širjenju dejavnosti in Vas skrbi, kaj bi to potegnilo za sabo?

Podjetje Data d.o.o. poleg računovodskih storitev nudi tudi celodnevni tečaj »Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?« in seminar »Zaključna bilanca za leto 2019«. Podrobno vsebino seminarjev si lahko pogledate TUKAJ, za ponudbo naših računovodskih storitev ste vabljeni na osebno predstavitev pri nas v času uradnih ur – na Dunajski cesti 136 v Ljubljani.

Informativni izračun plače

Odmera dohodnine vključuje regres… kako ga upoštevati pri izračunu?

Pri vpogledu pazite na to, da so izplačila regresa navedena v znesku dohodka in tako je vključen celoten znesek izplačanega regresa. To je pomembno, ker se znesek izplačanega regresa upošteva za davčno osnovo le v delu, ki presega 100% povprečne plače! Enako je na to potrebno biti pozoren, pri uporabi našega kalkulatorja za informativni izračun dohodnine.

Konec marca FURS pošlje še prve izračune dohodnine! 

Konec marca bo FURS izdal in poslal prvo polovico informativnih izračunov dohodnine za leto 2019, drugo polovico pa konec maja.

Jubilejna nagrada

Zavezanci boste morali nato informativne izračune dohodnine natančno pregledati, saj je rok za vložitev ugovora najpozneje 30 dni od datuma odpreme izračuna. Ugovor je mogoče podati tudi preko portala e-Davki, v kolikor ste registrirani in imate kvalificirano digitalno potrdilo.

Rok za izplačilo vračila dohodnine je 60 dni od datuma odpreme informativnega izračuna. V primeru da odmera dohodnine zahteva doplačilo dohodnine, morajo ti tudi to izvesti v 60 dneh od odpreme FURS-ovega izračuna.

VIR:FURS

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Dohodninska lestvica 2020
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja