Go to Top

Odjava osebnega dopolnilnega dela kot priložnost za skok v podjetništvo

Spraševali ste nas, kako poteka odjava osebnega dopolnilnega dela (ODD). Ta pa je lahko dobra odskočna deska za vstop v podjetništvo. Namreč, v okviru osebnega dopolnilnega dela ste omejeni z deli, ki jih lahko opravljate, prav tako pa ste omejeni tudi s prihodki.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s. p. in d. o. o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Več informacij

Odjava osebnega dopolnilnega dela

Če imate priglašeno osebno dopolnilno delo, potem veste, da v polletju (koledarskem) ne smete imeti več kot 3.039 evrov prihodkov.

Če se to zgodi,  vas lahko davčni organ iz registra ODD izbriše po uradni dolžnosti, prav tako pa vas lahko iz registra izbrišejo, če svojih prihodkov ne napoveste. To morate storiti vsakega 10. januarja za prihodke v preteklem polletju in prav tako vsakega 10. julija za prihodke med januarjem in junijem tekočega leta. Več podrobnosti najdete v Kolikšna je omejitev prihodkov za osebe, ki opravljajo osebno dopolnilno delo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Spraševali ste nas, kako poteka odjava osebnega dopolnilnega dela. Ta pa je lahko dobra odskočna deska za vstop v podjetništvo.

Klikni in deli

Izbris iz registra ODD

Iz registra ODD pa se lahko odjavite tudi sami. Zadeva je zelo preprosta; zglasite se na upravni enoti in zahtevajte izbris. Postopek je brezplačen in ne terja veliko časa. V kolikor ste ODD priglasili prek digitalnega potrdila, pa je morda tudi sama odjava ODD mogoča kar digitalno. Odjava osebnega dopolnilnega dela je lahko ključnega pomena, saj pomeni, da lahko oseba, ki je ODD prijavila, preneha z opravljanjem dela in morda potrebuje nov zagon.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Lahko pa sama odjava osebnega dopolnilnega dela pomeni tudi, da si želi oseba delati in zaslužiti več! V okviru ODD ste namreč omejeni z deli, ki jih lahko opravljate. Denimo, v okviru ODD lahko nabirate npr. kostanj in ga prodajate v njegovi prvotni obliki. Če pa menite, da bi se še bolje prodajale kakšne kostanjeve sladice, pa tega v okviru ODD ne morete več izvajati in bi mogli registrirati podjetje in ustrezno dejavnost. Posledično pa bo tudi zaslužek bo lahko višji!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Iz ODD v s. p.

Če se imate namen odjaviti iz ODD zaradi pričakovanega povečanega prihodka, je na tem mestu smiseln prehod v podjetništvo oziroma v to, da postanete samostojni podjetnik. Če pa bi dejavnost še vedno raje opravljali bolj “za zraven” in če ste zaposleni za polni delovni čas pri drugem delodajalcu, pa bi bila za vas najbolj primerna opcija odprtje popoldanskega s. p.

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin! Pred tem pa vas vabimo tudi na brezplačna izobraževanja, kjer izveste več o prednostih s. p., o vseh razlikah med s. p. in d. o. o., o tem, kako napisati dobro prijavo za nepovratna sredstva ter tem, kako napisati dober poslovni načrt.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja