Go to Top

S 1. januarjem 2019 novosti na področju družinskih prejemkov – po novem je tudi očetovsko in starševsko nadomestilo stoodstotno

Očetovsko in starševsko nadomestilo je od 1. januarja 2019 stoodstotno (tako kot to velja za materinsko nadomestilo), tako da ni več le 90 odstotkov kot je veljalo doslej.

Zgornje omejitve pri materinskem nadomestilu ni (je neomejena). Pri očetovskem in starševskem nadomestilu pa je omejeno na 2,5-kratnik povprečne plače in ne več na 2-kratnik.

Informativni izračun dohodnine

Očetovsko in starševsko nadomestilo – nova odločba

Vsem, ki ste imeli na dan 1. januarja 2019 veljavno pravico do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila v višini 90 odstotkov osnove oziroma z zgornjo omejitvijo, bo po uradni dolžnosti izdana nova odločba. V novi odločbi bo od 1. januarja 2019 odločeno o nadomestilu v višini 100-odstotne osnove, brez zgornje omejitve pri materinskem nadomestilu in z zgornjo omejitvijo 2,5 kratnik povprečne plače pri očetovskem in starševskem nadomestilu. Posebne vloge tako ni potrebno vlagati. Prvo višje izplačilo nadomestila bo tako v februarju 2019 za januar 2019.

Se poigravate z idejo o svojem poslu?

Na SPOT točki Data lahko ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p..

Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

In ne pozabite: dober računovodja je pametna naložba.

 

Novosti za velike družine

Očetovsko in starševsko nadomestiloS 1. januarjem 2019 je v veljavo stopila tudi sprememba glede dodatka za veliko družino. Ta ne bo več odvisen od materialnega položaja družine (brez cenzusa). Dodatek za veliko družino bodo prejele vse velike družine, torej ne glede na materialni položaj družine. Do dodatka so upravičene vse družine s tremi ali štirimi oziroma več otroki. To velja pod pogojem, da imajo eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Sloveniji. Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse, ki so v letu 2018 vložili vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino, bo center za socialno delo odločil o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti. Zato tem upravičencem ni potrebno vlagati posebne vloge. Vsi ostali pa bodo morali za uveljavljanje pravice vložiti vlogo. Predvidoma bo izplačilo dodatka za veliko družino za leto 2019 v aprilu 2019.

Informativni izračun plače

Prav tako pa je s 1. januarjem 2019 v veljavo stopila sprememba glede državne štipendije. Do državne štipendije bodo upravičeni dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 EUR neto povprečno na družinskega člana (do 31.12.2018 je bil cenzus 576,89 EUR neto povprečno na družinskega člana). Na centrih za socialno delo opozarjajo, da o upravičenosti do štipendije ne bodo odločali po uradni dolžnosti, ampak samo na podlagi vloge.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja