Go to Top

Če v roku dveh let prehajate med oblikami samozaposlitve, vam olajšava plačevanja prispevkov vseeno pripada!

Če se v roku 24 mesecev oziroma dveh let odločite za prehod samozaposlitve med popoldanskim in rednim, vam prvo leto 50 odstotkov, drugo leto pa 30 odstotkov nižje plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje vseeno pripada.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Samozaposlitev? Ja! Kakšne so prednosti in kakšne slabosti preverite na DATINEM brezplačnem seminarju!

Več informacij

Spomnimo, nižje plačevanje prispevkov (ne vseh socialnih, kot mnogi mislijo, temveč to velja le za prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje) vam kot samozaposlenemu pripada izključno ob prvem vpisu v Poslovni register Slovenije, ki ga vodi Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Če se odločite odpreti s. p. in ga čez nekaj mesecev zapreti, čez kak mesec pa ponovno odpreti, tega ne morete uveljavljati.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Zanimalo pa vas je, kako je s to olajšavo v primeru, če iz popoldanskega s. p., ki ima sicer povsem drugačne pogoje poslovanja (pogoj za to, da oseba odpre popoldanski s. p. je ta, da je zaposlena za polni delovni čas, tj. 40 ur na teden in ob tem plačuje le pavšalne prispevke), odpreti rednega. Odgovor je sledeč. Če to delate v roku 24 mesecev oziroma dveh let po prvem vpisu v poslovni register, vam olajšava pripada.

Poglejmo si konkreten primer: Mihasamozaposlitve

Miha je redno zaposlen za 40 ur na teden ima od 1. 1. 2015 odprt popoldanski s. p. Ker se mu pogodba izteka, bi želel po šestih mesecih iz popoldanskega s. p. odpreti rednega (celoten postopek si lahko preberete tukaj). Zanima ga, kako je z višino prispevkov, ki jo bo plačeval kot “novonastali redni s. p.”. Miha bo 6 mesecev kot redni s. p. prispevke PIZ 6 mesecev plačeval nižje za 50 odstotkov, naslednje leto, torej med 1. 1. 2016 in 1. 1. 2017, pa bo te prispevke plačeval 30 odstotkov nižje.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Če bi se Miha za zgornji postopek odločil eno leto kasneje; torej, da bi želel narediti prehod iz popoldanskega s. p., ki ga je ob pogojih odprl 1. 1. 2015 in iz različnih razlogov želel narediti prehod v rednega z dnem 1. 6. 2016, pa bi nadaljnjih 6 mesecev, torej do preteka dvoletnega obdobja od prvega vpisa v poslovni register, plačeval 30 odstotkov nižje prispevke za PIZ.

Če v roku 2 let naredite prehod samozaposlitve, vam pripada nižje plačevanje prispevka za PIZ.

Klikni in deli

Če ima oseba odprt redni s. p. in se vmes zaposli za 40 ur na teden ter želi iz rednega odpreti popoldanskega (torej mora narediti prehod med s. p.), si postopek lahko preberete tukaj.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Morda vas zanima tudi:

Imate vprašanje v zvezi z registracijo popoldanskega s. p.? Morda pa bi se polno samozaposlili? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po e-mailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin. Ali pa preprosto obiščite brezplačni seminar, kjer bomo odgovorili tudi na vaša vprašanja! 

Prijava na brezplačno izobraževanje

Komentarjev (4)

  • Stanislav Lamovšek 6. Septembra 2016 - 15:28 Odgovori

    Zanimivo, torej jaz ki imam že 10 let popoldanski s.p. in dve leti in še malo do penziona(38 let del. dobe)in sem bil namenjen odpreti redni s.p. tako da bi “prebivakiral” do konca, “izvisim” s temi olajšavami. Če bi jih lahko uveljavil v mojem primeru takoj odprem redni s.p.

    • Monika Kern 6. Septembra 2016 - 15:49 Odgovori

      Pozdravljeni, res je. Olajšava je vezana na prvi vpis v poslovni register, in sicer je omejena na 2 leti oziroma 24 mesecev. Če se za odprtje rednega s. p. kljub vsemu odločite, vas vabimo, da se o tej potezi pozanimate pri naših podjetniških svetovalcih (kontaktirate jih lahko na data@data.si ali na 01 600 1503) oziroma se udeležite katerega izmed brezplačnih izobraževanj, kjer boste izvedeli veliko koristnih informacij, namenjene vsem, ki se spogledujejo z registracijo podjetja. Lep pozdrav, Data d. o. o.

      • Stanislav Lamovšek 6. Septembra 2016 - 22:55 Odgovori

        Hvala za odgovor. Pri meni je tako, da mi je v službi delo postalo prenaporno in živčno- skratka prišlo do vrha glave. Imam še dve leti do dopolnitve delovne dobe 40 let in še nekaj da bom dovolj star. Imam popoldanski sp in bi rad odprl redni. Čeprav nimam dovolj prometa za to sem pripravljen eventuelen minus pokriti iz prihrankov- samo da prerinem do penzije. Če bi imel znižane dajatve kot za prvi dve leti bi zmagal! Zanima me še nekaj; imam popoldanski sp in to domačo obrt, ali je res da to obrt vodim še po upokojitvi brez znižanja le te. Menda za domačo obrt velja ta izjema.

        • Monika Kern 7. Septembra 2016 - 8:51 Odgovori

          Pozdravljeni, glede vaše vprašanja bo najbolje, da se obrnete na naše podjetniške svetovalce, ki vam bodo znali najbolje svetovati. Dobite jih na data@data.si oziroma jih pokličete na 01 600 1530. Prijeten dan želimo, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja