Go to Top

Oblika podjetja – s.p. ali d.o.o.? Kdaj lahko popoldanski s.p.?

Oblika podjetja je ena izmed najpomembnejših odločitev podjetnika, ki začenja podjetniško pot. Dejstvo je, da sta daleč najpogostejši obliki podjetja samostojni podjetnik (s.p.) in družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Katera oblika podjetja pa pride v poštev, če je oseba že zaposlena za polni delovni čas? To je popoldanski s.p. Katere so osnovne razlike med različnimi oblikami podjetij?

Tudi vi želite stopiti na podjetniško pot in imate pred ustanovitvijo podjetja vprašanja? Kontaktirajte naše podjetniške svetovalce! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Tam se lahko dogovorite tudi za termin registracije podjetja.

Odprite podjetje hitro in enostavno!

Bo moja oblika podjetja s.p.?

Oblika podjetja, ki je najbolj »popularna,« je s.p. Število samostojnih podjetnikov v zadnjem času narašča. Preden se odločite, da bo oblika podjetja, ki jo boste izbrali s.p., je priporočljivo pridobiti čim več informacij. Nekatere dobite na naših brezplačnih seminarjih, ki si jih lahko ogledate na naši spletni strani.

Izbirate lahko med naslednjimi seminarji:

  • Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo
  • Prednosti in slabosti samozaposlitve
  • Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Pred odprtjem s.p. je potrebno poznati tudi zakonodajo ter sprejeti odločitev, na kak način bo s.p. obdavčen. Pri tem vam lahko svetujejo naši pravni, davčni in računovodski svetovalci. Če bo vaša oblika podjetja s.p., pa je pred samim postopkom registracije s.p. potrebno vedeti:

  • Kakšno bo ime podjetja?
  • Kje bo sedež podjetja oz. poslovni prostor?
  • Katera bo moja dejavnost oz. moje dejavnosti?
  • Kje bo moje računovodstvo? Ali bom poslovne knjige vodil sam?

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Stroški pri s.p.

Kaj pa d.o.o.?

Kaj pa če se odločite, da bo oblika podjetja d.o.o.? Velikokrat se bodoči podjetniki odločajo na podlagi razlik med s.p. in d.o.o. Za odprtje s.p. namreč ni potreben kapital, medtem ko je za ustanovitev d.o.o. ta zahtevan. In sicer mora biti ustanovitveni kapital v višini najmanj 7500 evrov. A prednost d.o.o. je v odgovornosti. S.p. je namreč osebno odgovoren ter odgovarja tudi z osebnim premoženjem. Na drugi strani pa pri d.o.o. osebne odgovornosti ni in se odgovarja le s kapitalom podjetja. Kaj pa obdavčitev d.o.o.? Plačuje se davek od dohodkov pravnih oseb.

Brezplačna registracija d.o.o.

Katera oblika podjetja pa pride v poštev, če smo že redno zaposleni?

Mogoče kdo ne ve, a tudi če ste redno zaposleni za polni delovni čas, lahko odprete podjetje. In sicer  je oblika podjetja, ki pride v poštev v takšnem primeru, popoldanski s.p. Pogovorno se uporabljata tudi izraza »popoldanc« oz. dopolnilna dejavnost. Pravno gledano sicer izraz popoldanski s.p. ne obstaja. Je pa status »navadnega« in popoldanskega s.p. povsem enak. Razlika je le v tem, da ta oblika podjetja (torej popoldanski s.p.) plačuje t.i. pavšalne prispevke. Ti so precej nižji od prispevkov, ki jih mora plačevati »redni s.p.«.

Če kolebate, katera oblika podjetja je primerna za vas, pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Pomagali vam bodo naši podjetniški svetovalci.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja