Go to Top

Oblika podjetja – s.p. ali d.o.o.? Kdaj lahko popoldanski s.p.?

Oblika podjetja – pred ustanovitvijo je potrebno izbrati način poslovanja!

Oblika podjetja je ena izmed najpomembnejših odločitev podjetnika, ki začenja podjetniško pot. Dejstvo je, da sta daleč najpogostejši obliki podjetja samostojni podjetnik (s.p.) in družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Katera oblika podjetja pa pride v poštev, če je oseba že zaposlena za polni delovni čas? To je popoldanski s.p. Katere so osnove razlike med različnimi oblikami podjetij? Tudi vi želite stopiti na podjetniško pot in imate pred ustanovitvijo podjetja vprašanja? Kontaktirajte naše podjetniške svetovalce! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Tam se lahko dogovorite tudi za termin registracije podjetja – možna pa je tudi rezervacija termina preko spletnega obrazca!

Odprtje podjetja na DATA točki – hitro in enostavno!

Bo moja oblika podjetja s.p.?

Oblika podjetja, ki je najbolj »popularna« je s.p. Število samostojnih podjetnikov v zadnjem času narašča. Preden se odločite, da bo oblika podjetja, ki jo boste izbrali s.p., je priporočljivo pridobiti čim več informacij. Nekatere dobite na naših brezplačnih seminarjih! Lahko se prijavite na seminarje Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo, Prednosti in slabosti samozaposlitve ter Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Pred odprtjem s.p. je potrebno poznati tudi zakonodajo ter sprejeti odločitev, na kak način bo s.p. obdavčen. Pri tem vam lahko svetujejo naši pravni, davčni in računovodski svetovalci. Če bo vaša oblika podjetja s.p., pa je pred samim postopkom registracije s.p. potrebno vedeti:

Več o tem, kako poteka postopek odprtja s.p. lahko preberete v članku Postopek registracije s.p. – kaj vse je potrebno vedeti?

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Kaj pa d.o.o.?

Kaj pa če se odločite, da bo oblika podjetja d.o.o.? Velikokrat se bodoči podjetniki odločajo na podlagi razlik med s.p. in d.o.o. Za odprtje s.p. namreč ni potreben kapital, medtem ko je za ustanovitev d.o.o. ta zahtevan. In sicer mora biti ustanovitveni kapital v višini najmanj 7500 evrov. A prednost d.o.o. je v odgovornosti. S.p. je namreč osebno odgovoren ter odgovarja tudi z osebnim premoženjem. Na drugi strani pa pri d.o.o. osebne odgovornosti ni in se odgovarja le s kapitalom podjetja. Kaj pa obdavčitev d.o.o.? Plačuje se davek od dohodkov pravnih oseb. Več o tem si lahko preberete v članku Obdavčitev doo morate poznati pred odprtjem podjetja. Kako pa poteka sam postopek za registracijo d.o.o. pa lahko preberete v tem članku.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Katera oblika podjetja pa pride v poštev, če smo že redno zaposleni?

Mogoče kdo ne ve, a tudi, če ste redno zaposleni za polni delovni čas, lahko odprete podjetje. In sicer  je oblika podjetja, ki pride v poštev v takšnem primeru popoldanski s.p. Pogovorno se uporabljata tudi izraza »popoldanc« oz. dopolnilna dejavnost. Pravno gledano sicer izraz popoldanski s.p. ne obstaja. Je pa status »navadnega« in popoldanskega s.p. povsem enak. Razlika je le v tem, da ta oblika podjetja (torej popoldanski s.p.) plačuje t.i. pavšalne prispevke. Ti so precej nižji od prispevkov, ki jih mora plačevati »redni s.p.«. Za leto 2022 znašajo 81,04 evra. Prispevki za socialna zavarovanja rednih s.p. pa trenutno znašajo 451,41 evra.

Če kolebate, katera oblika podjetja je primerna za vas, pokličite na 01/600-1530! Dogovorite se za posvet z našimi podjetniškimi svetovalci!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja