Go to Top

Obdavčitev študentskega dela v primerjavi s s.p.

Obdavčitev študentskega dela že dolgo ni poceni

Obdavčitev študentskega dela je z leti postala zelo primerljiva z ostalimi oblikami dela. Seveda je govora o delu preko avtorskih in podjemnih pogodbah ali pogodbah o zaposlitvah. Obdavčitev študentskega dela zato že dolgo ni več tako ugodna. V primerjavi z obdavčitvijo dohodka samostojnih podjetnikov pa lahko govorimo, da je obdavčitev študentskega dela celo zelo draga. Bi potrebovali davčni posvet z davčnim svetovalcem? Pošljite povpraševanje na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530. Dogovorili se boste za termin strokovnega davčnega svetovanja! Na naši DATA točki pa lahko seveda ustanovite podjetje! Boste izbrali s.p. ali d.o.o.?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Kaj je študentsko delo?

Študentsko delo je opredeljeno kot opravljanje nekih začasnih in občasnih del študentov in tudi dijakov. Gre za fleksibilno obliko dela, ki je namenjen mladim, ki se sicer še izobražujejo, ampak si želijo vključitve na trg dela. Razlogi so bodisi finančni ali pa gre izključno za pridobivanje izkušenj in znanj. Študenti in dijaki morajo poznati obdavčitev študentskega dela, ker le-ta močno vpliva na dejansko neto izplačilo dohodka, ki ga prejmejo za svoje delo. Izplačila zanje opravi študentski servis, ki »delodajalcu« poleg njegovega dela zaračuna tudi ostale dajatve: obvezne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje ter posebne koncesijske dajatve, vključno z davkom na dodano vrednost (DDV). Kakor pravilno ugotavljate, je obdavčitev študentskega dela zelo podobna obdavčitvi dela po podjemni pogodbi. Preverite različne oblike dela v našem članku.

Z našim kalkulatorjem si lahko izračunate plačo!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Kdaj govorimo o samostojni dejavnosti?

V kolikor se fizična oseba (študent ali dijak) odloči, da bi namesto, da bi si poiskala delo preko študentskega servisa, raje začela samostojno podjetniško pot ima na voljo različne pravnoorganizacijske oblike. Lahko na primer ustanovi družbo, društvo, zavod. Lahko ali pa se registrira kot fizična oseba z dejavnostjo, kot samostojni podjetnik (s.p.). Z dnem registracije s.p. je študent ali dijak obvezno zavarovan in dolžan plačevati predpisane prispevke. Registracijo opravi preko portala SPOT ali na naši DATA točki. Obdavčitev študentskega dela je po registraciji izenačena z ostalimi s.p.-ji. Torej se študent oz. dijak odloči ali bo plačeval davek po dohodninski lestvici (dejanski prihodki in dejanski stroški ter olajšave) ali pa bo plačeval davek od osnove, ki jo bo ugotovil na podlagi dejanskih prihodkov in z upoštevanjem normiranih odhodkov (80%). V tem primeru bo normiranec s.p. Z registracijo s.p. študent na eni strani pridobi ugodnejšo obdavčitev študentskega dela. A vendar mora poznati tudi negativne plati (ni več vzdrževan družinski član, nima na voljo dostopa do študentskega doma in bonov za prehrano itd.).

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Obdavčitev študentskega dela – primerjalna tabela s s.p.

  s.p./normirani študentsko delo
bruto znesek dohodka 1.500,00 € 1.500,00 €
dohodnina 60,00 €* 279,38 €
neto dohodek 1.132,45 € 988,12 €
posebne dajatve / 270,00 €
strošek delodajalca 1.500,00 € 2.006,10 €***
vsi prispevki iz bruta 169,58 €** 232,50 €
vsi prispevki na bruto 137,97 €** 236,10 €
* upoštevano, da SP ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov
** upoštevano 50% znižanje pri plačilu prispevkov PIZ za vse, ki so prvič registrirali samostojno dejavnost (prvo odprtje s.p.) po 1.7.2013 (sicer je polna višina vseh prispevkov 451,41€)
*** brez DDV

Vsi naši kalkulatorji so vam na voljo na tej povezavi.

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja