Go to Top

Obdavčitev poslovnih daril – kako in kdaj?

Obdavčitev poslovnih daril je vsak konec koledarskega leta priljubljena tema med podjetniki. Vprašanja, ki se porajajo, so: kdaj darila niso predmet dohodnine in kdaj jih je potrebno obravnavati kot boniteto? Kdaj so stroški daril davčno priznani odhodki za namene davka od dohodkov pravnih oseb in kdaj darila niso predmet DDV?
Če potrebujete glede davkov strokovni nasvet, so vam na voljo naši davčni svetovalci. Za ponudbo posveta nas pokličite na 01/600-1530 ali pišite na data@data.si. Na teh kontaktih smo na voljo tudi, če želite ustanoviti podjetje.

Naredite si informativni izračun dohodnine

Darilo pravne osebe fizični osebi, običajno kupcu

Obdavčitev poslovnih daril, ki jih podari pravna oseba fizični osebi v obliki dodatne ugodnosti (izdelka ali storitve) pri nakupu blaga in storitev, ni predmet dohodnine. Seveda je pri tem zelo pomembno, da je darilo na voljo vsem strankam pravne osebe, pod enakimi pogoji in ne sme biti povezano z zaposlitvijo ali dejavnostjo fizične osebe.

Brezplačno registrirajte podjetje

Darilo delodajalca zaposlenemu

Popolnoma druga obravnava je, če je darilo dano zaposlenemu. Takrat obdavčitev poslovnih daril dobi drug pomen. Za zaposlenega darilo predstavlja bonitete, ki se obdavčuje kot dohodek iz zaposlitve. To velja za darila, ki jih da delodajalec sedanjemu, nekdanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu, in sicer na podlagi ali zaradi zaposlitve. Bonitete, ki jih delodajalec zaposlenemu ne zagotavlja redno ali pogosto, se ne vključujejo v davčno osnovo, če vrednost vseh bonitet v mesecu ne presega 13 eurov. Navedeno velja le za bonitete iz delovnega razmerja. Boniteta za obdavčitev poslovnih daril se obračuna tudi v zvezi z drugim pogodbenim razmerjem (npr. avtorska pogodba).

Izračunajte si vašo plačo

Darilo delodajalca otroku zaposlenega

Izjemo za obdavčitev poslovnih daril predstavljajo darila, ki jih delodajalec podari otroku delojemalca v mesecu decembru. Vrednost darila se otroku do 15 leta starosti ne všteva v davčno osnovo delojemalca, vendar če ta ne presega 42 evrov.

Odprite s.p. na enostaven način!

davčno svetovanje

Prispevki za s.p. – koliko znašajo?

Kako DDPO obravnava obdavčitev poslovnih daril?

Z vidika Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2, ki velja tudi za s.p.-je) velja, da so stroški daril davčno nepriznani odhodki, če ne nastanejo ob poslovnih stikih zavezanca s poslovnimi partnerji, saj imajo značaj privatnosti.

Izjemo predstavljajo darila, ki jih delodajalec zagotovi zaposlenim in opravil obdavčitev poslovnih daril kot boniteto.

Ustanovite d.o.o. na Dati!

Izmenjava poslovnih daril med podjetji

Kadar pravna oseba ali fizična oseba, ki opravlja registrirano samostojno dejavnost, daje darilo poslovnim partnerjem, govorimo o reprezentanci. Ta se kot odhodek prizna v višini 50 odstotkov. Za strošek reprezentance štejejo darila (z logotipom ali brez) ob poslovnih stikih s poslovnimi partnerji. Obdavčitev poslovnih daril, kot reprezentanca, je pri družbah torej 19 odstotkov od 50% vrednosti. Pri samostojnih podjetnikih je obdavčitev po dohodninski lestvici.

Primer:
Vrednost darila: 100 eurov
Davčno nepriznan odhodek: 50 eurov
Davek DDPO 19% = 9,50 eura

Preberite, kaj velja za normirance

Obdavčitev daril z vidika DDV

Zakon o davku na dodano vrednost  določa, da se obdavčitev poslovnih daril z DDV ne opravi za manjše vrednosti, če so izpolnjeni vsi navedeni pogoji, in sicer:

  • ni protidobave blaga ali storitev s strani prejemnika darila,
  • vrednost darila ne preseže 20 evrov,
  • darilo se daje v okviru opravljanja dejavnosti davčnega zavezanca,
  • darilo se daje občasno in ne istim osebam.

Ko so kumulativno izpolnjeni vsi navedeni pogoji, davčni zavezanec ne obračuna DDV, čeprav je ob nabavi darila uveljavil odbitek DDV.

Božičnica 2023

Zapleteno? Ne, če ima vaše podjetje dobrega računovodjo. Kako pravilno obračunavati bonitete, da bo za vaše podjetje kar najbolj ugodno? Na vprašanja, ki zadevajo obdavčitev poslovnih daril, vam odgovorijo naši računovodski svetovalci. Pišite nam na data@data.si ali pa nas pokličite na 01 600 1530 za ponudbo svetovanja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja