Go to Top

Obdavčitev poslovnih daril – kako in kdaj?

Obdavčitev poslovnih daril in zneski, ki so v veljavi

Obdavčitev poslovnih daril je v prazničnem decembru pogosta tema pogovora med podjetniki. Podjetniki in podjetja namreč iščejo ideje za obdarovanje svojih zaposlenih, njihovih otrok in poslovnih partnerjev.

Informativni izračun plače

Obdavčitev poslovnih daril in minimalna plača

V zadnjih letih se vse več podjetij obdarovanja loti mesece vnaprej in predvsem preudarno. Zavedajo se namreč, da je poslovno darilo lahko obdavčeno – torej za zaposlenega lahko predstavlja davčno obveznost. Temu pa se seveda želijo izogniti. Še posebej pri zaposlenih, ki delajo za minimalno plačo. Obdavčitev poslovnih daril bo torej aktualno vprašanje še posebej v mesecu decembru.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Obdavčitev poslovnih daril za zaposlene

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Obdavčitev poslovnih daril za zaposlene ureja Zakon o dohodnini. Če se torej delodajalec odloči, da bo svojim zaposlenim ob koncu leta podaril poslovna darila, se ta, skladno s 39. členom zakona, štejejo za boniteto.

Zapleteno? Ne, če ima vaše podjetje dobrega računovodjo. Kako pravilno obračunavati bonitete, da bo za vaše podjetje kar najbolj ugodno? Na vprašanja, ki zadevajo obdavčitev poslovnih daril Vam odgovorijo naši računovodski svetovalci.

Boniteta je vsaka ugodnost v obliki proizvoda, storitve ali druge ugodnosti v naravi, ki jo delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu zagotovi delodajalec ali druga oseba v zvezi z zaposlitvijo. Bonitete, ki jih delodajalec delojemalcu ne zagotavlja redno ali pogosto, se ne vključujejo v davčno osnovo delojemalca, če vrednost vseh bonitet v mesecu ne presega 13 eurov. Ta določba velja le za bonitete iz delovnega razmerja.

Pravni nasvet

Obdavčitev daril za otroke zaposlenih

Precej podjetij se v decembru svojim zaposlenim zahvali tudi tako, da organizira obdarovanje otrok. Če delodajalec podari otroku delojemalca darilo v mesecu decembru, se vrednost darila ne všteva v davčno osnovo delojemalca, če njegova vrednost ne presega 42 eurov. Navedeno velja za darilo otroku do starosti 15 let. Tako dana darila so za podjetje tudi davčno priznan odhodek.

Če gre za darila višje vrednosti, se znesek v delu, ki presega neobdavčen znesek, všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Če torej darilo presega dovoljene zneske, mora podjetje – pravna oseba ali fizična oseba z dejavnostjo – za prejemnika darila obračunati in plačati akontacijo dohodnine v višini 25 odstotkov.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Obdavčitev poslovnih daril za poslovne partnerje

Za poslovne partnerje štejejo pravne in fizične osebe, s katerimi davčni zavezanec poslovno sodeluje oziroma je ali bo sodeloval. Poslovna darila, ki jim jih podjetje nameni, se obravnavajo kot darila za druge fizične osebe, ki niso zaposleni. Davčno osnovo pa v tem primeru predstavlja doseženi dohodek.

Skladno z 31. členom ZDDPO-2 se poslovna darila, namenjena poslovnim partnerjem, davčno obravnavajo kot reprezentanca. Strošek reprezentance šteje v davčno priznan odhodek v višini 50 odstotkov. To pa ne velja le za poslovna darila, ampak tudi za stroške pogostitve in zabave ob poslovnih stikih podjetnika s poslovnimi partnerji.

Želim se prijaviti na e-novice

Obdavčitev poslovnih daril, ki to pravzaprav niso

Datini računovodje in davčni svetovalci opozarjajo, da podjetja in podjetniki pogosto zmotno kot strošek reprezentance uveljavljajo tudi različna (simbolična) promocijska gradiva manjših vrednosti (npr. svinčniki in zvezki z logotipi). Tovrstna darila v bistvu niso darila. Glede na njihov namen moramo namreč šteti med strošek promocije. V tem primeru torej ne gre za obdavčitev poslovnih daril.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja