Go to Top

Občasno opravljanje obrtnih dejavnosti s strani tujih podjetij

Občasno opravljanje obrtnih dejavnosti s strani tujih podjetij v Sloveniji običajno zahteva skladnost z zakonodajo Republike Slovenije in Evropske unije. Kakšne so njihove obveznosti? Preverite, ker so možne kazni v višini do 4.000 EUR!

Brezplačno registrirajte podjetje

Želite pomoč pri tolmačenju zakonodaje na tem področju? Obrnete se lahko na pravne svetovalce na Dati. Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si za ponudbo posveta. Te kontakte lahko uporabite tudi, če želite registrirati podjetje.

Izračunajte si plačo 

Občasno opravljanje obrtnih dejavnosti v Sloveniji – primer

Za lažje razumevanje poglejmo konkreten primer: Podjetje iz Hrvaške je s slovenskim podjetjem (naročnikom) sklenilo pogodbo o poslovnem sodelovanju glede inštaliranja vodovodnih, plinskih in ogrevalnih napeljav in naprav. Podjetje bo v ta namen napotilo svoje delavce v Slovenijo, da bodo pri naročniku izvajali to dejavnost.

Ustanovite d.o.o. 

Pravno svetovanje

Preverite razliko med s.p in d.o.o.

Kakšne so obveznosti tega hrvaškega podjetja za občasno opravljanje obrtnih dejavnosti?

Omenjeno hrvaško podjetje bo pred začetkom opravljanja dejavnosti vpogledalo v Spisek obrtnih dejavnosti, ki jih moč najti v Uredbi o obrtnih dejavnostih (Ul RS, št. 63/13). Na ta način se bo prepričalo, ali njihova dejavnost, spada med obrtno dejavnost za katero se zahteva obrtno dovoljenje oz. se opravlja na obrtni način. Podjetje bo preverilo tudi, ali ima v svoji matični državi (Hrvaški) glede te dejavnosti, vse urejeno v skladu z zakonom.

Dnevnice – koliko znašajo v 2023?

Ali mora to hrvaško podjetje svojo obrtno dejavnost registrirati v Sloveniji?

Kadar tuja fizična ali pravna oseba, ustanovljena v državi članici Evropske unije in Evropskem gospodarskem prostoru ali Švicarski konfederaciji, želi občasno opravljati obrtno dejavnost:

  • navedeno v 3. členu  Uredbe o obrtnih dejavnosti dejavnost (za katere se zahteva obrtno dovoljenje) ali
  • navedeno na Listi dejavnosti, ki se v skladu s 5. členom Obrtnega zakona običajno opravljajo na obrtni način (za katere se ne zahteva obrtno dovoljenje),

mora za prijavo poskrbeti pred začetkom opravljanja te dejavnosti. Postopek prijave opravi pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Kilometrina 2023 – kakšna je?

Potrebujete več informacij? Naši pravni strokovnjaki lahko svetujejo glede potrebnih pogojev, ki jih morajo tuja podjetja izpolnjevati za opravljanje občasnih obrtnih dejavnosti pri nas. Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si ter zahtevajte ponudbo individualnega svetovanja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja