Go to Top

O regresu za letni dopust

O regresu za letni dopust

O regresu za letni dopust smo prejeli ogromno vprašanj naših bralcev. Bliža se čas, ko bo treba izplačati regres za letni dopust. Naši pravniki pomagajo in svetujejo pri uveljavljanju njihovih pravic iz tega naslova, prav tako pa svetujejo tudi delodajalcem, kakšne so njihove obveznosti pri izplačilu regresa.

>>> Registracija podjetja se na VEM točki DATA opravi hitro, enostavno in brezplačno. Kako poteka celoten postopek, brezplačno razlagamo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

O regresu za letni dopust – najpogostejša vprašanja

Pravna služba DATA d. o. o.  je za vas zbrala nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov.

1. Vprašanje: Zaposlen sem za določen čas, pogodba se mi izteče 30. 6. 2018. Ali mi pripada regres za letni dopust in koliko?

Odgovor: Pripada vam regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v letu 2018, torej sorazmerni del regresa za šest mesecev zaposlitve. Če vam bo delodajalec podaljšal pogodbo o zaposlitvi, pa vam bo seveda moral izplačati regres za letni dopust tudi za preostale mesece zaposlitve, in sicer najpozneje do konca leta. Več o zaposlitvi za določen čas.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

2. Vprašanje: Sklenjeno imam pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, vendar sem trenutno na porodniški. Ali mi pripada regres za letni dopust?

Odgovor: Regres za letni dopust vam pripada za vsak mesec zaposlitve v tekočem koledarskem leti, ne glede na to, ali dejansko delate ali ste na porodniški. Pogoje je veljavno sklenjeno delovno razmerje.

3. Vprašanje: Ali drži, da nam delodajalec lahko izplača regres tudi po 1. 7. 2018?

Odgovor: Prav pri datumu izplačila regresa prihaja po izkušnjah naših pravnikov do najpogostejših kršitev. Regres za letni dopust mora biti izplačan najpozneje do 1. 7. 2018. Po tem datumu je lahko izplačan le, če se delodajalec znajde v resnih likvidnostnih težavah in le, če to omogoča kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca. Za poznejše izplačilo morata biti torej hkrati izpolnjena oba navedena pogoja, kar pa je praksi zelo redko. Tudi v takem primeru, pa regres mora biti izplačan, in sicer najpozneje do 1. novembra.

4. Vprašanje: Zaposlena sem za krajši delovni čas. Ali mi pripada polni ali polovični regres za letni dopust?

Odgovor: Višina regresa za letni dopust je odvisna od razloga, zaradi katerega delate za krajši delovni čas. Če imate sklenjeno pogodbo za krajši delovni čas, vam pripada le sorazmerni regres za letni dopust, razen če ste zaposleni za krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu. V teh primerih vam pripada polni regres. Več o skrajšanem delovnem času smo pisali v tem članku.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

5. Vprašanje: Delodajalec nam ni izplačal regresa za letni dopust. Kaj lahko storimo?

Odgovor: Najprej vam svetujemo, da pri delodajalcu preverite, zakaj do izplačila regresa ni prišlo in kdaj vam namerava regres za letni dopust izplačati. Če tudi po tem ne pride do izplačila regresa, vam svetujemo, da od delodajalca pisno zahtevate izplačilo regresa. Če tudi to ne bo pomagalo, vam preostane le še vložitev tožbe na delovno in socialno sodišče, delodajalca, ki krši vaše pravice iz naslova delovnega razmerja, pa lahko tudi prijavite Inšpektoratu RS za delo. Če vam je delodajalec izročil plačilno listo, na kateri je regres obračunan, le-ta pa vam ni bil izplačan, pa lahko vložite izvršbo na podlagi verodostojne listine in se tako izognete vložitvi tožbe.

Vse o regresu za leto 2018 si preberite v članku Regres 2018: Kdaj in v kakšni višini mora biti izplačan? 

Imate vprašanje? Kontaktirajte nas.

Če imate dodatna vprašanja glede pravic in obveznosti o regresu za letni dopust, vam lahko ponudimo svetovanje pri naših pravnikih. Za ponudbo nam pišite na elektronski naslov data@data.si.

Komentarjev (10)

 • Katarina Martinčič 21. Junija 2018 - 23:16 Odgovori

  Pozdravljeni mene zanima če mi pripada regres ker sem tri mesece v firmi in ali mi bo morali izplačati cel regres ko dobim novo pogodbo sicer stara mi je potekla 15 in je se nisem dobila pa me zanima kako naj naprej so rekli da bom dobila a čakam že 5 dni in nič ko sem vprašala so znoreli in da če mi ne paše kaj naj grem hvala za odgovor

  • Data, d.o.o. 26. Junija 2018 - 11:14 Odgovori

   Spoštovana ga. Martinčič, hvala za vprašanje. Če imate veljavno pogodbo o zaposlitvi v letu 2018, vam pripada regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v letu 2018 (sorazmerni del). Sicer pa vas obveščamo o 56. členu Zakona o delovnih razmerjih: “Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.”
   Če potrebujete bolj podrobna pojasnila ali svetovanje o vaši situaciji, vam predlagamo pravno svetovanje. Pišite na data@data.si in pripravili vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data d.o.o

 • N.C. 16. Julija 2018 - 16:49 Odgovori

  Pozdravljeni.
  Mene pa zanima če morda veste kako je pa z regresov v Avstriji če si celo leto 2018 na porodniški,??

  • Data d.o.o. 20. Julija 2018 - 9:39 Odgovori

   Spoštovani, predlagamo, da se s tem vprašanjem obrnete na ustrezne ustanove v Avstriji. Srečno in lep pozdrav, Data d.o.o.

 • Marija Škoflek 7. avgusta 2018 - 14:09 Odgovori

  Sem invalid III.kat. in sprašujem zaradi izplačila regresa za leto 2018. Sem v grupi prejemnikov nad 780,00 EUR in je zato bilo predvideno izplačilo regresa vsem najmanj 100,00 EUR. jaz osebno pa sem prejela samo 90,00 EVR. Naknadno je bilo napisano na izpisku, češ da sem delala v Nemčiji in zaradi tega dobim samo 90,00 EUR. Ne razumem, kaj si ta država dovoli, če velja tudi za tiste, ki prejemajo po 3000,00 EUR/mesečno, zakaj ne pripada meni, ko prejmem samo 1000,00 EUR/mesečno. Iz Slovenije sem dobivala za prejšnje leto za 4 ure invalidske, komaj 250,00 EUR/mesečno in iz Nemčije 767,00 EUR/mesečno.Torej če nebi imela nemške pokojnine, bi si lahko za ta znesek ki ga dobivam iz Slovenije samo zavila vrat. Namesto, da bi dobila višji regres, dobim pa še manjšega, kakor je bil uradno določen. Sicer grem tako ali tako jutri na ZPIZ Celje in se za teh 10,00 EUR skregam do smrti. Bogatim ne pomeni 10,00 EUR nič, meni pa veliko, saj ne kradem denarja. ampak sem si ga pošteno zaslužila z trdim delom in ne tako kot se služi danes denar – z posedanjem po pisarnah. Imam 21 let delovne dobe v SLO in 10 let v Nemčiji. Torej skupaj 31 let in si ne zaslužim 100,00 EUR regresa, kot mi uradno pripada. Da pa sem postala invalid III.kat., pa je kriva država, ki mi je ukradla delo, ko je namerno potopila vse glavne gradbene firme. Vseskozi sem delala z veseljem in ljubeznijo, na koncu pa mi je bilo edino preživetje – DELO ukradeno Prosim za čimprejšnji odgovor in hvala za možnost, da sem se lahko oglasila. Lep pozdrav, Marija Škoflek,

  • Data, d.o.o. 20. avgusta 2018 - 9:31 Odgovori

   Spoštovana ga. Škoflek, hvala za vaš komentar in da ste delili svojo zgodbo z nami. Veseli bomo, če boste sporočili, kako se je izteklo na ZPIZ-u. Želimo vam vse dobro, lep pozdrav, Data, d.o.o

 • Ana 23. avgusta 2018 - 0:15 Odgovori

  Pozdravljeni
  Imam pogodbo za dolocen cas od 7 maja do 29 septembra.Za dopust mi štejejo samo 3 meseca kot polni meseci.Obrazlozili so mi da maj in septemeber se ne stejejo ker niso polni meseci.Mene zanima ali za polni mesec se steje od 1 do 31 maja ali se steje od 7 maja do 7 junija.
  Hvala vam

  • Data, d.o.o. 23. avgusta 2018 - 9:34 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Štejejo se polni meseci, torej od prvega do zadnjega dne v mesecu. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • Goran Sternad 25. Septembra 2018 - 20:56 Odgovori

  Pozdravljeni. Mene zanima, kot delavca, če lahko prijavim neplačilo regresa po sporazumni odpovedi pred potekom pogodbe?

  • Data, d.o.o. 1. oktobra 2018 - 10:58 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Kako ravnati, če regres ni izplačan, smo pisali v tem prispevku. Če potrebujete pravno pomoč, pa nam pišite na data@data.si in posredovali vam bomo ponudbo za svetovanje. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja