Go to Top

NRC-referenca: pozor pri plačilu davkov iz tujine

NRC-referenca se določi s predpono SI, modelom in referenco, ki je določena za plačilo obveznosti.

NRC-referenca pomeni nestrukturirano referenco. To je oznaka, ko v plačilnem nalogu referenca ni podana. Med drugim je to običajno pri plačevanju obveznosti Finančni upravi RS (FURS). Preberite, kako pravilno navedete referenco, če plačujete obveznosti do FURS-a iz tujine.

Informativni izračun plače

Zaradi nepravilne reference morda obveznosti ne boste opravili

Če vas v tujini doletijo davčne obveznosti, ki bi jih morali poravnati FURS-u, bodite pozorni pri plačevanju. Še posebej velja dvakrat preveriti, kakšna je pravilno navedena NRC-referenca.

Če je NRC-referenca nepravilna, plačilo morda ne bo pravilno obdelano, vaše obveznosti pa se morda ne bodo štele kot poravnane.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kakšna je pravilna NRC-referenca pri plačevanju obveznosti do FURS-a iz tujine?

Če plačujete obveznosti do FURS-a iz tujine, se NRC-referenca določi s predpono SI, modelom in referenco, ki je določena za plačilo obveznosti. Kot je to običajno,  NRC-referenca vsebuje davčno številko, v spodnjih dveh primerih označena kot DŠ. Vse to mora biti zapisano brez presledkov ali drugih znakov. Le davčni številki sledi vezaj.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Na primer:

SI19DŠ-45004

SI21DŠ-številka, navedena v izreku izdanega akta

Referenca po modelu 21 pomeni, da boste poravnali točno določene obveznosti. Če pa uporabite kakšen drug model, najbolj pogost je 19, boste najprej plačali najstarejše obveznosti. To morda ni tista obveznost, ste jo nameravali poravnati, zato bodite previdni pri razliki.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Referenco lahko preverite

Niste prepričani, da je vaša NRC-referenca pravilna? Brez skrbi. Reference za plačilo davčnih obveznosti lahko preverite v Iskalniku računov in referenc za plačilo obveznih dajatev.

računovodsko svetovanje

Zakaj potrebujemo referenco?

Referenca, znana tudi kot sklic, se uporablja pri plačevanju kot nespremenljiva, enopomenska oznaka. Pri plačevanju obveznosti do FURS-a referenca določa plačnika in vrsto davčne obveznosti, ki jo namerava zavezanec plačati. Tako so plačila samodejno prepoznana in obdelana.

Želim se prijaviti na e-novice 

Informacije za plačilo obveznosti najdete v eDavkih

Če želite izvedeti, katere odprte obveznosti imate do FURS-a in kako jih plačate, vstopite v eDavke. Pod zavihkom Vpogledi, kliknite na polje eKarticaO: Kartica zavezanca. Tam označite knjižbe oz. konto. Nato kliknite na Pripravi plačilna navodila za označene. Prikažejo se vam podatki za plačilo, med katerimi je tudi referenca. Za prikaz UPN naloga s QR kodo v pdf obliki kliknite še na Pripravi UPN.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja