Go to Top

Novela zakona o gospodarskih družbah sprejeta – kaj se spreminja?

Novela zakona o gospodarskih družbah je bila nedavno sprejeta s strani vlade. Kakšne spremembe prinaša?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Enostavnejše ustanavljanje podjetij prek spleta

Novela zakona o gospodarskih družbah (ZGD – 1L) prinaša enostavnejše ustanavljanje kapitalskih družb (d.o.o., d.d. in k.d.d.) ter podružnic tujih podjetij prek spletnih registrskih postopkov. Ob postopkih ustanovitev podjetij v fizični obliki bo namreč omogočeno tudi spletno ustanavljanje podjetij in vnašanje sprememb podatkov v sodni register na elektronski način z uporabo spletnih digitalnih orodij. Od začetka leta 2025 bodo nadgradili orodja sistema SPOT. Ob tem bodo vzpostavili videokomunikacijski sistem za neposredno varno videopovezavo strank z notarji. Na portalu SPOT bo zagotovljen dostop do brezplačnih informacij o podjetjih. In sicer predvsem glede postopkov spletnega ustanavljanja, identifikacije oseb, pristojbin in pravil v zvezi z imenovanjem v upravni, poslovodni ali nadzorni organ družbe.

Če želite tudi vi ustanoviti s.p. ali d.o.o., lahko to opravite pri nas na DATA točki! Pokličite na 01/600-1530! Rezervacijo termina registracije podjetja pa lahko opravite tudi preko našega spletnega obrazca!

Opravite informativni izračun dohodnine!

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Novosti pri čezmejnih združitvah

Novela zakona o gospodarskih družbah dopolnjuje tudi postopke v zvezi s čezmejnimi združitvami. Obenem pa na novo ureja postopke glede čezmejnih delitev in preoblikovanj podjetij. Prinaša tudi ukrepe za zaščito družbenikov, delničarjev, upnikov in delavcev v družbah, ki sodelujejo v čezmejnih operacijah. Družbeniki in delničarji, ki nasprotujejo čezmejni operaciji, bodo lahko zahtevali prevzem deležev v zameno za primerno denarno odpravnino. V kolikor bodo presodili, da ta ni primerna, bodo lahko zahtevali dodatno denarno odpravnino. Če upniki ne bodo zadovoljni z zaščito, ki jo ponuja družba v načrtu čezmejne operacije, bodo lahko na sodišču zahtevali zavarovanje svojih terjatev. Delavcem bo zagotovljena pravica do obveščenosti. Delno pa tudi pravica do posvetovanja. Pravice delavcev bodo v primeru čezmejnih operacij urejene še v posebnem zakonu, ki bo urejal pravice delavcev do soodločanja.

Preberite tudi – Kdaj bo izplačilo dohodnine 2022?

Novela zakona o gospodarskih družbah uvaja tudi pravila za izvedbo elektronskih oz. virtualnih skupščin podjetij. Z njimi se bo izboljšalo korporativno upravljanje družb, spodbudilo delničarje k večji udeležbi na skupščinah ter zmanjšalo stroške poslovanja. Možnost sklica takšne skupščine bo sicer moral predvidevati statut podjetja. Tudi skupščine d.o.o. bodo lahko sklicane elektronsko. Izvajale se bodo lahko po telefonu ali prek videoklicev.

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Varovanje manjšinskih delničarjev

Novela zakona o gospodarskih družbah uvaja tudi ukrep, ki bo varoval manjšinske delničarje in družbenike v postopkih sodnega preizkusa menjalnega razmerja ter denarne odpravnine v primerih iztisnitev manjšinskih delničarjev iz družb ali statusnega preoblikovanja. Manjšinski delničarji imajo možnost sodne revizije. In sicer bodo lahko sprožili postopek sodnega preizkusa primernosti menjalnega razmerja ali denarne odpravnine ter v teh primerih mora glavni delničar ali družba založiti predujem za stroške podjetja. Ker je v praksi glavni delničar ali družba lahko zavlačeval ali celo zaustavil postopek sodnega preizkusa, vlada predlaga pravno podlago, ki bo sodišču omogočila izterjavo predujma po uradni dolžnosti. Morebitna pritožba glavnega delničarja ali družbe izvršbe ne bo mogla zadržati.

Novela zakona o gospodarskih družbah bo omogočila tudi, da lahko pristojni organi v primeru, če ima oseba izrečeno prepoved opravljanja funkcije direktorja v drugi državi članici, zavrnejo imenovanje te funkcije za opravljanje direktorja v Sloveniji. Ta določba je vključena z namenom, da se zaščiti vse osebe, ki sodelujejo s podjetji ter se prepreči goljufivo ravnanje ali druge zlorabe.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja