Go to Top

Nova minimalna plača

Nova minimalna plača je potrjena. Državni zbor je namreč s 56 glasovi za in nobenim proti podprl novelo zakona o minimalni plači.

Informativni izračun plače

Kaj prinaša novela zakona o minimalni plači?

Novelo zakona o minimalni plači je ob podpori koalicijskih strank pripravila stranka Levica. Predlog je bil nato dopolnjen z amandmaji, ki jih je že 10. decembra 2018 podprl tudi matični odbor.

Nova minimalna plačaNova minimalna plača bo znašala 667,00 evrov neto (trenutno znaša minimalna plača približno 638,00 evrov). Dvig minimalne plače bo veljal že od 1. januarja 2019, torej nas od dviga minimalne plače loči le še dobra dva tedna. Z letom 2020 pa bo nova minimalna plača še višja, in sicer bo znašala 700,00 evrov neto.

>>> Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Novela zakona o minimalni plači določa tudi izločitev dodatkov iz minimalne plače, kar bo stopilo v veljavo v letu 2020. Poleg tega novela ureja formulo za izračun, po kateri bo minimalna plača omejena navzgor in navzdol. Torej formulo za njen izračun, ki bo minimalni plači določila maksimum in minimum. Formula omejuje izračun plače tako navzdol kot navzgor, in sicer najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunami minimalnimi življenjskimi stroški.

Pravni nasvet

Nova minimalna plača – delodajalci, ali veste kako ravnati?

Glede na kratek rok za uskladitev novih minimalnih plač v podjetjih, pričakujemo v praksi precej težav, ki jih bodo imeli delodajalci. Nova minimalna plača je določena z zakonom, kar pomeni, da so jo delodajalci izplačati, četudi je v pogodbah o zaposlitvi določena nižja plača. V delovnopravni zakonodaji namreč velja pravilo, da lahko vsak nižji akti določi le več pravic delavcu kot pa zakon. Drugače povedano to pomeni, da kolektivna pogodba, interni akti delodajalca in pogodbe o zaposlitvi ne smejo določati delavcem manjšega obsega pravic, kot jim ga daje Zakon o delovnih razmerjih.

V naši pravni službi nudimo svetovanja delodajalcem in delavcem z vseh področij delovnega prava. Za ponudbo nas pokličite na telefon 01 6001 526 ali nam pišite na data@data.si.

Komentarjev (2)

  • Urska.novak@gmail.com 21. Decembra 2018 - 11:54 Odgovori

    Pozdravljeni,
    Ali bo dvig MP vplival na prispevke za S.P.-je in višino drugih izplačil (nega, porodniška)?
    Hvala, Urška

    • Data d.o.o. 4. Januarja 2019 - 14:10 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Dvig minimalne plače sam po sebi ne vpliva na višino prispevkov za samostojne podjetnike. Dvig minimalne plače vpliva na višino nadomestila za nego in nadomestila za porodniško odsotnost pri delavcih, ki prejemajo minimalno plačo, saj je osnova za izračun nadomestila, plača, ki jo delavec prejema.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja