Go to Top

Normirani sp 2021: kdo ali kaj je?

Normirani sp 2021 in omejitev glede na višino prihodkov!

Normirani sp 2021 je podjetnik, ki finančni del poslovanja svojega s.p., vodi na način normiranih odhodkov. S.p. lahko vodi poslovanje svojega podjetja na tri načine: na način enostavnega knjigovodstva, na način dvostavnega knjigovodstva ali pa izbere status normiranca. Normirani sp  je davčni zavezanec, pri katerem se davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem realnih prihodkov in normiranih odhodkov. Normirani sp pomeni, da odhodki predstavljajo 80 % dejanskih prihodkov.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Kdo je lahko normirani sp 2021?

To je podjetnik, katerega  prihodki v preteklem letu niso presegali vrednosti 50.000 evrov, oziroma 100.000 evrov. Seveda v kolikor je bila pri zavezancu v skladu z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas, neprekinjeno najmanj pet mesecev.

Če je bilo njegovih prihodkov v preteklem letu več kot 50.000 evrov oz. pod omenjenimi pogoji 100.000 evrov, potem mora samostojni podjetnik voditi poslovne dogodke po navadnem sistemu (ugotavljanje dejanskih stroškov). Način, na katerega bo samostojni podjetnik ugotavljal davčno osnovo, mora sporočiti najkasneje do konca meseca marca za tekoče leto. Tekom leta se to ne sme spreminjati. Ker se zaključuje obdobje oddaje bilanc oziroma zaključnega računa podjetnikov, je zdaj čas, da FURS obvestite o spremembi načina vodenja poslovnih knjig. Brez dvoma pa se morate o tem pogovoriti z vašim računovodjem, ki vam tudi lahko odda obrazec.

podjetniško svetovanje

Komu se splača postati normirani sp 2021?

Ugotavljanje davčne osnove na način normiranih odhodkov, je ugoden za tiste samostojne podjetnike, ki registrirajo dejavnosti, ki sodijo na področje storitvenih dejavnosti. Vedeti morajo, da njihovi prihodki v tekočem letu na bodo presegli 50.000 evrov. Pri takem podjetniku, ni predvidenih investicij ali vsaj ne v velikem obsegu.  Tak podjetnik ne zaposluje, torej sam opravlja dejavnost, ni najema poslovnega prostora in drugih stroškov.

E-novice s področja podjetništva so le klik stran

Ali normirani sp potrebuje računovodjo?

Normirani sp 2021 največkrat opravlja storitvene dejavnosti v nekam manjšem obsegu. Zato se je uveljavilo mnenje, da tak podjetnik lahko vse opravi sam. Res je, da klasičnega računovodstva (tako kot s.p., ki poslujejo po dejanskih stroških) ne potrebuje. Potrebuje pa normirani sp pomoč pri poslovanju. Voditi mora evidenco knjigovodskih listin in register  osnovnih sredstev. In pa seveda tudi druge evidence, ki se nanašajo na posebne uporabnike ter take, ki jih določajo predpisi pri obračunavanju in plačevanju davka na dodano vrednost.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja