Go to Top

Poznate razliko med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom?

Kakšna je razlika med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom? Kaj sploh pomeni knjigovodstvo? Ga lahko podjetnik opravlja sam ali naj najame računovodski servis? Podjetniki velikokrat ne poznajo osnovnih izrazov iz sveta računovodstva, zato se težko odločijo, kaj njihovo podjetje sploh potrebuje.

izobraževanje

Samostojni podjetniki, vodenja enostavnega knjigovodstva se lahko priučite tudi sami! Pridete na delavnico?

Več informacij

Kaj je knjigovodstvo?

Knjigovodstvo je del računovodstva in ga mora imeti vsako podjetje. Podjetje mora beležiti poslovno in finančno uspešnost, premoženjsko ter finančno stanje.

Knjigovodska listina se mora sestaviti za vsak poslovni dogodek (npr. prodaja izdelka/storitve) in se vnesti v poslovno knjigo. Knjigovodske listine so na primer račun, bančni izpisek, obračun potnih stroškov.

Prijava na izobraževanje

knjigovodstvom

Načini vodenja poslovnih knjig:

  • Evidenca izdanih listin
  • Enostavno knjigovodstvo
  • Dvostavno knjigovodstvo

Razlika med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom

Razlika med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom je v beleženju. Pri enostavnem knjigovodstvu vsak znesek zabeležimo samo enkrat, pri dvostavnem knjigovodstvu pa se vsak znesek vpiše dvakrat, na dve mesti; iz tega izhaja bilanca stanja in rezultat.

Imate vprašanje, vezano na računovodstvo? Rezervirajte si svoj termin za individualni posvet!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Nikakor izraza »enostavno« ne smemo enačiti z izrazom »preprosto«.

Enostavno knjigovodstvo za samostojne podjetnike

Odločitev za enostavno knjigovodstvo je v domeni samostojnih podjetnikov in drugih fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost in izpolnjujejo vsaj dva od navedenih treh meril:

Poznate razliko med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom?

Klikni in deli

  • povprečno število delavcev ne presega tri,
  • letni prihodki so nižji od 50.000 evrov,
  • povprečna vrednost aktive, izračunana kot polovica seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta, ne presega 25.000 evrov.

Ko podjetnik navedene kriterije preseže v dveh zaporednih letih, mora začeti poslovne knjige voditi po načelih dvostavnega knjigovodstva.

VEM točka DATA obratuje tudi poleti! Naši referenti vam bodo pomagali pri registraciji podjetja ter drugih računovodskih, finančnih in davčnih zagatah! Zagotovite si svoj termin za posvet na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Prijava na izobraževanje


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja