Go to Top

Nižji prispevki za sp 2018 za lažji začetek

Nižji prispevki za sp 2018 so zanimiva tema za vse bodoče podjetnike

Nižji prispevki za sp  2018 veljajo za podjetnike, ki prvič odpirajo s.p. Minimalni prispevki za socialno varnost samozaposlenih trenutno znašajo 372,91 evra.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Višji ali nižji prispevki za sp 2018?

Zavezanci se sami odločijo, ali bodo plačevali minimalne prispevke ali višje prispevke za socialno varnost. Minimalna osnova za obračun prispevkov samozaposlenih letos znaša 976,16 evra. Samozaposleni morajo  mesečno plačevati najmanj 372,91 evra prispevkov za socialno varnost.

Naziv prispevkaStopnjaZa plačilo
Skupaj prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje24,35 %237,70 €
Skupaj prispevki za zdravstveno zavarovanje13,45 %131,29 €
Skupaj prispevki za starševsko varstvo 0,20 %1,96 €
Skupaj prispevki za zaposlovanje0,20 %1,96 €
SKUPAJ372,91 €

Prvi vpis v Poslovni register

Če boste odprli s.p. in niste še nikoli opravljali poslovne dejavnosti, bo to vaš prvi vpis v Poslovni register Slovenije (PRS). Zato bodo prvo in drugo leto poslovanja nižji  prispevki za sp.  Plačevali boste torej nekoliko nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ).

Ob odprtju s.p. se boste morali odločiti tudi, ali boste poslovali kot normiranec – odločitev bo lažja, če preberete naš prispevek o tem.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

nižji prispevki za sp

“Popust” samo na prispevke za PIZ

Nižji prispevki za sp 2018 veljajo samo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ), ne za prispevke v celoti. Prvo leto bodo prispevki za PIZ nižji za 50 odstotkov, drugo leto poslovanja pa za 30 odstotkov. Prispevki za zdravstveno zavarovanje, starševsko varstvo in za primer brezposelnosti pa se ne spreminjajo.

Trajanje dejavnostiVišina prispevkov za socialno varnost
prvih 12 mesecev 254,06 €
2. leto301,60 €
od 3. leta dalje372,91 €

Od tretjega leta poslovanja dalje boste torej plačevali polne prispevke, ki trenutno znašajo 372,91 evra mesečno.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Ste opravili postopek za ustanovitev podjetja in imate kup vprašanj? Na kaj vse morate kot sveži podjetniki biti pozorni, opozarjamo na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?

Obračun in plačilo prispevkov prepustite strokovnjakom

Če kot samozaposleni ne boste uporabljali računovodskih storitev, boste morali za prispevke poskrbeti sami. Samozaposleni mora vsak mesec oddati obrazec Obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike (OPSVZ). Seveda mora tudi plačati prispevke. Ne pozabite: s. p. mora imeti digitalno potrdilo in dostop do eDavkov, da lahko vse našteto ureja. Če tega ne dela in ne plačuje vestno, mu lahko Finančna uprava RS naprti precej visoko kazen. Za lažji začetek poslovanja vam svetujemo, da za birokracijo pri plačilu prispevkov poskrbi računovodski servis.

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Ob ustanovitvi podjetja je pomembno znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva. Tega se lahko naučite na naši delavnici Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja