Go to Top

NFT žetoni – Slovenija jih bo izdala kot prva država na svetu

NFT žetoni – nezamenljivi žetoni čedalje bolj popularni

NFT žetoni, ki jih bo uvedla Slovenija, bodo služili za promocijo gospodarstva in turizma. Tehnološki park Ljubljana, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javna agencija SPIRIT Slovenija bodo namreč svojo vlogo na mednarodni razstavi EXPO 2020 v Dubaju okrepili z uvedbo NFT  žetonov.

Informativni izračun plače

NFT žetoni – promocija slovenskega gospodarstva

Prva zbirka tako imenovanih nezamenljivih žetonov je bila izdelana za promocijo slovenskega gospodarstva in turizma. NFT bo predstavljal zbirko digitalnih 3D-eksponatov ter panoramskih fotografij z visoko ločljivostjo. Vsak obiskovalec slovenskega paviljona na mednarodni razstavi EXPO 2020, ki se bo 1. oktobra 2021 začela v Dubaju, bo prejel NFT kot darilo. Ob obisku paviljona bo lahko obiskovalec ustvaril tudi digitalno denarnico na slovenski blockchain tehnologiji. Slovenija bo s tem postala prva država na svetu, ki bo za promocijo gospodarstva in turizma izdala svoj nezamenljivi NFT žeton.

Kakšen davek na kapitalski dobiček nas čaka v letu 2022?

 

NFT žetoni – kaj sploh so?

NFT (v angleščini non-fungible token) oziroma nezamenljiv žeton je podatkovna enota, ki je shranjena v digitalni knjigi, ki se imenuje blockchain. Ta potrjuje, da je digitalno sredstvo edinstveno in ga zato ni možno zamenjati. Ob stvaritvi NFT žetona v blockchain je zapisu namreč dodan unikatni identifikator (običajno gre za niz številk in črk), ki zabeleži datum nastanka. Vsak žeton je tako unikaten in opremljen z digitalnim potrdilom, ki ga ni mogoče kopirati ali deliti. Imetnik tega certifikata s tem izkaže lastništvo nad delom.

Spremembe pogoja PCT – kje po novem ni več zahtevan?

podjetniško svetovanje

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

 

Poudariti je treba, da NFT žeton ne more biti neposredno nadomeščen z drugim žetonom, ker ni enak nobenemu drugemu, vedno pa se prenaša kot celota. Ravno v tem se NFT žetoni razlikujejo od ostalih kriptovalut. Za te je FURS pred časom predlagal spremembo obdavčitve.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

NFT žetoni – splošna uporaba

NFT žetoni se v glavnem uporabljajo za predstavitev fotografij, videoposnetkov, zvoka ter ostalih vrst digitalnih datotek. Trg NFT se zelo razvija ter je odlična priložnost za predstavitev digitalnih umetniških izdelkov ter storitev s področja gospodarstva. NFT je zelo uporaben tudi za licence ter intelektualno lastnino nasploh. Kot NFT sta se izdelala tudi prvi tvit in izvorna koda interneta. Čedalje več podjetij se odloča za vstop na tržišče NFT žetonov – tudi Visa in Budweiser. Modni dvojec Dolce in Gabbana je med drugim izdal svojo NFT kolekcijo digitalnih oblačil.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja