Go to Top

Nezgoda s službenim avtomobilom: voznik mora biti 0,0!

Nezgoda s službenim avtomobilom? Zaradi prehitre vožnje? Danes policist izvajajo poostrene meritve hitrosti. Akcija se izvaja po več kot dvajsetih državah Evropske unije, s policije pa sporočajo, da bi znižanje hitrosti zgolj za en kilometer na uro pomenilo zmanjšanje prometnih nesreč za okoli štiri odstotke. Preverili smo, kako ukrepati, ko vas policaj ustavi oziroma ste udeleženec prometne nesreče medtem, ko ste na službeni poti s svojim oziroma službenim avtom.

izobraževanje

Potni nalogi

Kdaj in kako sestavim potni nalog? Katere stroške lahko uveljavljam? Ali si lahko povrnem stroške nočitve?

Več informacij

Nezgoda s službenim avtomobilom – kdo plača?

nezgoda s službenim avtomobilomVoznik službenega vozila je dolžan pred uporabo vozila preveriti, če ima pri sebi vozniško dovoljenje, izpolnjen in žigosan potni nalog, prometno dovoljenje, zavarovalno polico, Evropsko poročilo in kartico za plačevanje goriva. Prav tako mora biti voznik pred odhodom na cesto pozoren na splošno stanje vozila. Na cesti  velja upoštevati cestnoprometna pravila. Že z upoštevanjem teh se prehitro lahko zgodi, da smo udeleženec prometne nesreče. Ko se nam zgodi nezgoda s službenim avtomobilom in za nesrečo ni kriv delavec, stroške nesreče krije povzročitelj nesreče oziroma njegova zavarovalnica. Delavec v tem primeru nima nobenih stroškov do podjetja ali tretje osebe.

Ko je ugotovljeno, da je nezgoda s službenim avtomobilom odgovornost delavca, pa Zakon o delovnih razmerjih /ZDR-1) v 117. členku glede odškodninske odgovornosti delavcev pojasnjuje, da je delavec, ki škodo delodajalcu povzroči namenoma ali iz hude malomarnosti, škodo dolžan povrniti sam.

Če povzroči škodo več delavcev, je vsak izmed njih odgovoren za tisti del škode, ki ga je povzročil. Če za vsakega delavca ni mogoče ugotoviti, kolikšen del škode je povzročil, so vsi delavci enako odgovorni in povrnejo škodo v enakih delih. Če je več delavcev povzročilo škodo z naklepnim kaznivim dejanjem, so za škodo solidarno odgovorni.

Kot so zapisali na spletni strani sodstva Slovenije, je sodna praksa izoblikovala stališče, da gre za hudo malomarnost takrat, ko oseba ne ravna niti s takšno pazljivostjo, kot običajen človek. Na tem mestu velja opozoriti, da za delavca, ki vozi služben avto, veljajo predpisi poklicnih voznikov, kar pomeni, da v krvi ne sme imeni popolnoma nič promila alkohola.

Ko vozite služben avto, veljajo predpisi poklicnih voznikov: morate biti 0,0 šofer!

Klikni in deli

Podjetja, ki svoje delavce napotujejo na službene poti, pri čemer uporabljajo službene avtomobile, imajo največkrat interne pravilnike, ki bolj podrobno in natančno urejajo in določajo stroške, zavarovanja in odgovornosti.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Ne naštevamo vseh zakonov, razkrijemo pa vam, na katere dele slovenske zakonodaje morate biti še posebej pozorni in za katere inšpektorje lahko pričakujete, da vam bodo v podjetniški karieri potrkali na vrata.

Več informacij

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja