Go to Top

Nepremičninski trg – se “ohlaja”? Kakšne so cene?

Nepremičninski trg prehaja v fazo upočasnitve

Nepremičninski trg v Sloveniji je že dosegel vrh cikla ter prehaja v fazo upočasnitve. Takšna je ocena v poročilu geodetske uprave za prvo polovico leta 2022. Se kažejo že tudi prvi znaki umirjanja cen stanovanj?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Rekordna rast cen stanovanjskih nepremičnin

V primerjavi z drugo polovico lanskega leta so se cene rabljenih stanovanj v prvi polovici 2022 zvišale za 12 %. Stanovanjske hiše pa so bile dražje za osem odstotkov. Gre za najvišjo polletno rast cen stanovanj in hiš od leta 2007. Od takrat Geodetska uprava RS (Gurs) tudi sistematično spremlja cene. Nepremičninski trg oz. rekordna rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila v največji meri posledica zvišanja cen stanovanj v največjih mestih. V Mariboru, Celju in Kopru so bile cene stanovanj višje za okrog 15 odstotkov. V Kranju in Ljubljani pa so cene poskočile za približno 10 %.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Za nepremičninski trg značilno zmanjšanje tržnih prodaj

V prvi polovici 2022 je bilo za slovenski nepremičninski trg značilno tudi to, da se je število tržnih prodaj stanovanjskih nepremičnin nekoliko zmanjšalo. In sicer se je v primerjavi z drugo polovico 2021 zmanjšalo za 3 do 4 odstotke. Število transakcij s stanovanji je bilo manjše po celotni državi, razen na Obali. Prav tako je upadlo število kupoprodaj zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb. In to že drugo polletje zapored. To kaže, da se zaradi visokih cen zemljišč in rasti cen gradbenih materialov povpraševanje po zazidljivih zemljiščih ohlaja.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kaj to pomeni za nepremičninski trg v prihodnje?

Gurs ocenjuje, da se v zadnjem času kažejo prvi znaki umirjanja cen stanovanj v največjih mestih. Pričakujejo, da ko bo ponudba novih stanovanj (ki so trenutno v gradnji) presegla plačilno sposobno povpraševanje ter se bodo začele kopičiti zaloge neprodanih novih stanovanj, bodo začele padati tudi cene stanovanjskih nepremičnin. Po njihovem mnenju se nepremičninski trg počasi ohlaja. Mimogrede, vse kaže, da se nam obeta tudi že tretja sprememba v treh letih pri obdavčitvi najemnin.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Vrednost poslov znašala 1,4 milijarde evrov

V prvi polovici 2022 je bilo po podatkih sklenjenih okrog 17.300 poslov z nepremičninami. Skupna vrednost poslov je znašala približno 1,4 milijarde evrov. Število poslov v primerjavi z drugo polovico 2021 je bilo nižje za približno tri odstotke. Vrednost pa je bila nižja za dva odstotka. Kaj pa je značilno za nepremičninski trg oz. kje so bile cene rabljenih stanovanj najvišje? Podatki Gursa kažejo naslednje (srednje cene rabljenih stanovanj):

  • Ljubljana – 3980 €/m2
  • Obala – 3700 €/m2
  • Severna okolica Ljubljane – 3050 €/m2
  • Južna okolica Ljubljane – 2960 €/m2
  • Kranj z okolico – 2940 €/m2
  • Celje – 2110 €/m2
  • Maribor – 1930 €/m2

Srednja cena rabljenih stanovanj v Sloveniji na kvadratni meter je znašala 2350 evrov.

Podrobnejše poročilo Gursa lahko preberete na tej povezavi.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja