Go to Top

Nepremičninski trg v Sloveniji – Ljubljana ni več najdražja!

Nepremičninski trg v Sloveniji so v letu 2022 zaznamovale rekordne cene. Trg bi se naj »ohlajal«. Kje so bile cene nepremičnin ob koncu leta višje kot v Ljubljani?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Cene nepremičnin zrasle

Za nepremičninski trg v Sloveniji za leto 2022 poročilo Geodetske uprave kaže, da so cene stanovanj v primerjavi z letom 2021 nominalno zrasle za 19 odstotkov. Cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb pa so se podražile za 17 %. Cene hiš so bile višje za 12 odstotkov. Na takšno rast cen je sicer vplivala predvsem visoka rast cen v prvi polovici 2022. V drugi polovici pa so se cene začele umirjati. Podatki Gursa za nepremičninski trg v Sloveniji za leto 2022 še kažejo, da so cene stanovanj v drugi polovici leta 2022 v največjih mestih praktično stagnirale.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Na letni ravni cene stanovanj še vedno najvišje v Ljubljani, a …

Podatki za nepremičninski trg v Sloveniji kažejo, da so bile cene stanovanj na letni ravni najvišje v Ljubljani. A v zadnjem četrtletju so jih prvič po letu 2017 »prehitele« cene stanovanj na Obali. Srednja cena prodanih stanovanj v Ljubljani je bila v 2022 3950 evrov/m2. To je 540 evrov na kvadratni meter več kot v 2021. Na Obali pa je bila srednja cena 3770 evrov/m2. Na tretjem mestu po ravni cen stanovanj pa je bilo alpsko turistično območje. To vključuje Kranjsko Goro, Bled in območje Bohinjskega jezera. Tam je bila srednja cena stanovanj 3580 evrov/m2. Najcenejša stanovanja so bila v Beli krajni. Tam je srednja cena na kvadratni meter znašala 1100 evrov. V Prekmurju pa je srednja cena znašala 1140 evrov na kvadratni meter. Srednja cena rabljenega stanovanja v Sloveniji je v povprečju sicer v letu 2022 znašala 2400 evrov na kvadratni meter. To je 16,5 odstotka več kot leta 2021.

Prevoz na delo – kilometrina ali javni prevoz?

Kaj pa cene hiš?

Tudi cene stanovanjskih hiš so v 2022 dosegle novo rekordno vrednost. Srednja cena hiše s pripadajočim zemljiščem je znašala 132 tisoč evrov. To je kar 20 odstotkov več kot lani. V Ljubljani je bila recimo srednja cena višja za desetino – 360 tisoč evrov, so še pokazali podatki za nepremičninski trg v Sloveniji za leto 2022.

Mimogrede, oddajate sobe? Oddajate kot sobodajalec? Bi bilo za vas bolje, če odprete s.p.? Odgovore lahko dobite na našem seminarju Sobodajalec ali s.p.! Preverite naslednji termin ter se prijavite tukaj!

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Število poslov upada

Podatki Gursa za nepremičninski trg v Sloveniji še kažejo, da je Gurs do sredine februarja letos evidentiral okoli 33.800 sklenjenih pogodb. Skupna vrednost je znašala približno 2,8 milijarde evrov. Končno število pogodb za 2022 ne bo preseglo 35 tisoč, skupna vrednost pa približno 2,9 milijona evrov. V letu 2021 je bilo evidentirani 37.400 poslov v skupni vrednosti tri milijarde evrov. Število poslov se je od aprila naprej v medletni primerjavi zmanjševalo, najbolj izrazito ob koncu leta.

Celotno poročilo za nepremičninski trg v Sloveniji za leto 2022 je dostopno na tej povezavi.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja