Go to Top

Nepremičninski trg po koroni

Nepremičninski trg v letu 2019 še ni čutil posledic epidemije, a je bilo že lani začutiti trende umirjanja. Posledice koronavirusa bodo opazne šele proti koncu tega leta, vendar je stanje nepremičnin v lanskem letu iztočnica za vzpostavljanje cen in dajatev tudi v letošnjem letu. Kako se je torej odrezal nepremičninski trg v lanskem letu in kakšne so napovedi?

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI

Bi želeli odpreti podjetje in koristiti pravico do skrajšanega delavnika zaradi starševstva? Potrebujete dodatne informacije glede odprtja s.p. ali d.o.o.? DATA organizira brezplačne webinarje, na katerih vam podajamo informacije in vam tudi svetujemo!

Informativni izračun plače

Se pripravljate za sklenitev nepremičninskega posla? Iščete financiranje ali nepovratna sredstva od države za takšen projekt?

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Podjetje Data d.o.o. je potemtakem pravi partner v Vaši zgodbi! Pri nas lahko dobite pomembno pravno podporo in podporo davčnega svetovalca za Vaš projekt. Pri nas imamo tudi strokovnjake za pripravo dokumentacije za evropske razpise in razpise Slovenskega podjetniškega sklada, kot tudi SID banke. Pišite nam na data@data.si za Vašo ponudbo!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

V letu 2019 je bila rekordna vrednost nepremičninskih poslov, število sklenjenih poslov pa ni presegalo rekordnega leta 2017!

Nepremičninski trg se je že v letu 2019 pričel umirjati in to je bilo še pred epidemijo koronavirusa. Po letu 2018 se je rast nepremičninskega trga ustavila in število transakcij je prvič po letu 2015 celo upadlo. Kljub slabšim indikatorjem gospodarske rasti, je ob koncu leta, je nepremičninski trg še vedno kazal zmeren trend nadaljnje rasti.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Nepremičninski trg v večjih slovenskih mestih

V Ljubljani je leto 2019 zaznamovalo nepremičninski trg s praktičnim stagniranjem rabljenih stanovanj in rast cen novih stanovanj za petino. V istem letu v Kopru pa so cene novogradenj v povprečju zvišale kar za polovico. V ostalih delih države je primarni trg bolj ali manj miroval.

V letu 2019 je povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja:

  • V Ljubljani 2.800 evrov,
  • V okolici Ljubljane 2.240 evrov
  • V Mariboru 1.340 evrov
  • V Kopru 2.450 evrov

V letu 2019 je povprečna pogodbena cena za prodane stanovanjske hiše nanesla:

  • V Ljubljani 296.000 evrov,
  • V okolici Ljubljane 196.000 evrov
  • V Mariboru 122.000 evrov

V letu 2019 je povprečna cena kvadratnega metra prodanih pisarn glede na lokacijo znašala:

  • V Ljubljani 1.540 evrov,
  • V okolici Ljubljane 770 evrov
  • V Kopru 1.310 evrov
  • V Mariboru 660 evrov

Vir: Geodetska uprava Republike Slovenije (1. 6. 2020)

ZNESEK REGRESA 2020

Geodetska uprava sicer opozarja o ne-pravi sliki, ki jih kažejo številke, saj število dejansko realiziranih transakcij na primarnem trgu v preteklem letu, najbolje odraža zamude pri poročanju investitorjev v Evidenco trga nepremičnin. Tudi poročanje o novozgrajenih hišah so podvržene izogibanju poročanja s strani manjših investitorjev.

Nepremičninski trg v številkah za poslovne nepremičnine

V letu 2019 je nepremičninski trg v Sloveniji vključeval trgovanje z večjim številom nakupovalnih centrov, velikih trgovin in hotelov. To je vplivalo na rekordno vrednost prometa s poslovnimi nepremičninami, kljub praktični stagnaciji cen pisarn in rahli rasti cen najemnin.

Trg z zazidljivimi površinami je v lanskem letu že drugo leto zapored stagniral. Nadaljevala se je tudi zmerna rast cen kmetijskih zemljišč, medtem ko so cene gozdov ostale na isti ravni.

Pravica do regresa in čakanje na delo

Kdaj bo nepremičninski trg imel izenačeno povpraševanje z ponudbo?

Obstoječa potreba po stanovanjih bi naj bila zadovoljena  šele s predvideno gradnjo v letu 2021. Tudi usoda teh projektov je vprašljiva zaradi efektov epidemije.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja