Go to Top

Nepremičnina – enkratna investicija ali kmalu »le« počen mehurček?

Nepremičnina je bila v zadnjih letih močno iskana investicija, vendar dandanes tudi tu ni več »vse zlato kar se sveti«!

Nepremičnina je bila v zadnjih letih najverjetneje najbolj iskana investicija tega desetletja. Vendar se je nepremičninski trg tudi pri nas pričel ohlajati. Slovenski nepremičninski trg se najverjetneje ohlaja izredno umirjeno, med tem ko drugod po svetu beležijo pravcata strmoglavljanja cen in povpraševanja. Bo nepremičnina v 2023 še vedno varna investicija pri nas? Mimogrede, vas bi želeli ustanoviti podjetje? Pišite na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Nepremičnina v Sloveniji –  v zadnjih letih strma rast, a ne povsod enako!

Praktično vsaka nepremičnina v Sloveniji je v zadnjih letih pridobivala na vrednosti. Niso se pa vse nepremičnine po Sloveniji dražile enako. Tudi trg se je v zadnji polovici leta relativno gledano pričel ohlajati. V večjih mestih se sicer ne pozna toliko pri cenah, temveč bolj pri času zahtevanemu za prodajo posamezne nepremičnine.

Sleherna slovenska nepremičnina najverjetneje tudi sicer ne bo izgubila na vrednosti zaradi morebitne gospodarske krize, saj bi ta povzročila upočasnitev naložb in le še dodatno spodbudila rast cen nepremičnin.

Informativni izračun plače

davčno svetovanje

Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Švedska nepremičnina kot investicija, ki vam bi v zadnjem letu priigrala 13-odstotno izgubo!

Švedska beleži krepak padec cen nepremičnin. V zadnjem letu je povprečna nepremičnina izgubila 13 % svoje vrednosti. V kolikor gre za stanovanje pa 12 % izgubo. Več bank v svojih projekcijah napoveduje 20 % padec vrednosti nepremičninskega trga. Razlog za takšne ocene te severne evropske države je “prenapihnjenost” švedskega nepremičninskega trga v zadnjih letih. K temu so pripomogle večletne nizke stopnje obrestnih mer in nezadostne ponudbe nepremičnin. Hitri padec je pospešil preobrat v obrestnih merah, ki jih je aprila določila švedska centralna banka.

Informativni izračun za normirance

Tudi nepremičnina, ki jo morda imate drugje po svetu, je najverjetneje že izgubila na vrednosti!

Tudi v Kanadi beležijo strm padec. Povprečna nepremičnina je tam izgubila 10 % vrednosti. Podobne padce beležijo tudi v Združenih državah, Združenem kraljestvu in na Novi Zelandiji. Banke na Norveškem svarijo pred morebitnim hujšim padcem, ki bi po njihovih ocenah lahko znašal 29 % oz. 47 % za komercialne nepremičnine.

Želite registrirati s.p.?

Nepremičnina na Hrvaškem bi v zadnjem letu šla za med – a izgledi za 2023 so vse prej kot pestri!

Vzdrževanje nadpovprečne rasti cen nepremičnin ne načrtujejo niti na Hrvaškem. Strokovnjaki predvidevajo da bo po vstopu v schengen in prevzemu evra trg tam nekoliko umiril. Predvsem pa bo vsaka prodajana nepremičnina na Hrvaškem po 1.1.2023 podvržena bolj globalnim nepremičninskim tokom in vzdrževanje trenutnega tempa rasti v tem trgu ni pričakovati.

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Ko kupljena nepremičnina stoji na trgu, lahko v škripce zaidejo tudi nepremičninski skladi

Takšni problemi, kot so tisti s katerimi se srečujejo na tujih trgih, se zdaleč ne dotikajo izključno fizičnih kupcev nepremičnin. V škripce je namreč zašlo že nekaj nepremičninskih skladov v ZDA, ki so hoteli nepremičninske naložbe približati fizičnim osebam in ne le večjim korporacijam. Takšni skladi so se v drugi polovici letošnjega leta srečevali s tolikšnimi pritiski rastočih obrestnih mer, da so bili primorani omejiti izplačila svojim investitorjem.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja