Go to Top

Vstop Hrvaške v schengen s 1.1.2023 je uraden!

Vstop Hrvaške v schengen bo oznanil potovanje njenih državljanov brez potrebe po potnih listinah

Vstop Hrvaške v schengen bo težko pričakovan dogodek novega leta in bo med pomembnejšimi mejniki za Hrvaško, seveda poleg uvedbe evra! Želite morda registrirati podjetje? Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si za termin!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Vstop Hrvaške v schengen je bil v zadnjem letu pričakovan!

Vstop Hrvaške v schengen, za razliko od Bolgarije in Romunije, ni bil pod vprašajem. Hrvaška je že članica EU in bo z novim letom pridobila evro kot uradno valuto in hkrati tudi z novo pridobitvijo imela za njene državljane omogočen vstop v Evropo brez potnih listin.

Informativni izračun plače

Kaj vstop Hrvaške v schengen pomeni za Hrvate?

Vstop v schengensko območje pomeni za državljane držav članic prosto gibanje znotraj mej brez mejne kontrole. Za Hrvate torej vstop Hrvaške v schengen pomeni potovanje po Evropi brez potnih listin. Osebni dokument bo navkljub temu še vedno zahtevan na letališčih in pristaniščih.

Za državljane tretjih držav imajo države schengena skupna pravila za vstop na njihovo ozemlje. Tako bodo državljani tretjih držav na Hrvaško lahko vstopali pod enotnimi pogoji kot kam drugod v območju schengna.

Želite registrirati s.p.?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Pričakovan vstop Hrvaške v schengen, ne pa tudi Bolgarije in Romunije!

Vstop Hrvaške v schengen je bil pogojen predvsem z varnostnimi in migracijskimi zahtevami obstoječih članic. Hrvaška je leta 2015 vložila zahtevo za tehnično oceno in napredovala v postopku ob podpori držav članic skupine. Bolgarijo in Romunijo pa naj bi po poročanju blokirale predvsem Avstrija in Nizozemska. Temo njunega vstopa bi lahko ponovno obravnavali v roku pol leta.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Slovenija vstop Hrvaške v schengen podpira – tudi z nakupi obmejnih nepremičnin

V zadnjem letu je bil vstop Hrvaške v schengen anticipiran in mnogi so trenutek izkoristili za nakup nepremičnin. Delno je nakup bil motiviran zaradi visoke cene nepremičnin na slovenski obali, delno zaradi špekulativnih interesov posameznikov. Ker je bil vstop Hrvaške v schengen nekako pričakovan so, poleg Slovencev, najbolj množično kupovali hrvaške nepremičnine tudi Nemci in Avstrijci.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja