Go to Top

Neizplačan dodatek za nego otroka – predvidenih 5,18 milijona eur

Neizplačan dodatek za nego otroka ureja nov zakon. Z dnem 19.12.2019 bo namreč začel veljati težko pričakovani Zakon o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka (ZINDNO). Ta zakon bo urejal neizplačan dodatek za nego otroka.

Ste poleg dodatka za nego otroka upravičeni še do drugih pravic iz javnih sredstev (denarni prejemki, subvencije in znižana plačila)? V te pravice lahko vpogledate preko portala MDDSZ. Dohodnino za leto 2019 z upoštevanjem olajšave za vzdržavane družinske člane pa si lahko izračunate TUKAJ.

Informativni izračun dohodnine

Z ZINDNO se ureja izplačilo neizplačanih dodatkov za nego otroka ter povrnitev stroškov pravdnega postopka, ki so upravičencu nastali v zvezi z ugotavljanjem odškodninske države zaradi neizplačanega dodatka za nego otroka.

Kaj je dodatek za nego otroka in kaj dodatek za pomoč in postrežbo?

Dodatek za nego otroka: denarni dodatek za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo in je namenjen kritju povečanih življenjskih stroškov, ki jih ima družina zaradi nege in varstva takega otroka.
Dodatek za pomoč in postrežbo:  mesečni denarni prejemek, s katerim upravičenec poravnava stroške, nastale zaradi trajnih sprememb v zdravstvenem stanju, zaradi katerih ne more zadovoljevati osnovnih življenjskih potreb in zato nujno in stalno potrebuje tujo nego in pomoč.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Višje delovno in socialno sodišče je v obrazložitvi sodbe opr. št. Psp 92/2012 zapisalo, da je pravica do dodatka za nego otroka pravica staršev in posredno otroka, pravica do dodatka za pomoč in postrežbo pa je osebna pravica, ki jo pridobijo slepe osebe, torej otroci.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Neizplačan dodatek za nego otroka – Zakaj in v katerih primerih?

Kakšen je razlog, da upravičenec prejme neizplačan dodatek za nego otroka?

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Starši slepih in slabovidnih otrok so se morali po uveljavitvi dela takrat veljavnega pokojninskega zakona leta 2003 odločiti med prejemanjem dodatka za nego otroka in dodatka za pomoč in postrežbo. Na to, da se morajo odločiti za eno ali drugo, jih je obvestil center za socialno delo. Sodišče je leta 2012 odločilo, da se dodatek za nego otroka in dodatek za pomoč in postrežbo ne izključujeta. Vendar so CSD staršem slepih in slabovidnih otrok to sporočili šele leta 2015. Nekateri starši so na CSD vložili tožbo, glede izplačal sredstev, do katerih so bili upravičeni.

Dodatek za nego otroka in dodatek za pomoč in postrežbo se ne izključujeta.

Neizplačan dodatek za nego otroka – kdo je upravičenec?

Neizplačan dodatek za nego otroka lahko uveljavlja upravičenec. To je eden od staršev otroka ali druga oseba v skladu z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, katerega:

  • otrok je prejemal dodatek za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To so slepi in slabovidni otroci.
  • otrok je bil v skladu z zakonom, ki ureja osnovno šolo, vključen v posebni program vzgoje in izobraževanja do 26. leta starosti. To so otroci z zmerno, težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju, ki so po polnoletnosti nadaljevali izobraževanje v posebnem programu.

Neizplačan dodatek za nego otroka, ki se upošteva po tem zakonu, obsega obdobje od leta 2003 dalje. Upravičenem daje tudi pravico do uveljavitve povračila sodnih in izvršilnih stroškov, ki so upravičencem nastali v tožbah zoper državo.

Neizplačan dodatek za nego otroka: koliko je upravičencev?

Neizplačan dodatek za nego otroka – predvideno število upravičencev in znesek, ki ga bodo prejeli:

  • 65 staršev slepih otrok v višini 30.000 evrov in
  • 336 staršev otrok zaradi neupoštevanja statusa šolanja v višini 9.600,00 evrov.

Skupno bo ministrstvo za izplačila namenilo okoli 5,18 milijona evrov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna?
  2. Koliko dni dopusta potrebujete za 16 prostih dni v decembru 2019
  3. Vstop v DDV sistem: Komu se izplača in komu ne?
  4. Minimalna plača z novim letom višja!
  5. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja