Go to Top

Napovedi zaposlovanja še bolj spodbudne!

Kaj kažejo kratkoročne napovedi zaposlovanja?

Napovedi zaposlovanja za konec leta 2018 so še bolj spodbudne, kot je veljalo za prvo polovico leta. Napovedi sicer temeljijo na gibanju povpraševanja po izdelkih ali storitvah.

  • Delodajalci glede napovedi zaposlovanja napovedujejo triodstotno rast števila zaposlenih – predvidevajo 31.200 novih zaposlitev.
  • Najbolj spodbudne napovedi zaposlovanja so v gradbeništvu in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (ki vključujejo tudi zaposlovalne dejavnosti).
  • Do konca leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalci, varilci ter zidarji.
  • S pomanjkanjem ustreznih kandidatov  za zaposlitev se sooča 45,7 % delodajalcev. V skupini velikih delodajalcev se s tovrstnimi težavami srečuje že 68,8 % delodajalcev. To ni najbolje glede napovedi zaposlovanja.
  • Pri katerih poklicih imajo delodajalci najpogosteje težave pri iskanju ustreznih delavcev? To so vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalci, varilci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in zidarji.
Obveznosti delodajalcev od A do Ž

napovedi zaposlovanjaZaposlujete delavce? Poznate vse obveznosti delodajalcev? Zbrali smo jih na enem mestu in vam jih predstavljamo na brezplačnem izobraževanju Obveznosti delodajalcev od A do Ž.

Napovedi zaposlovanja – Kandidatom primanjkuje izkušenj

  • Delodajalci navajajo, da kandidatom za zaposlitev najpogosteje primanjkujejo delovne izkušnje, ustrezna izobrazba in poklicno specifična znanja.
  • Delodajalci, ki so imeli težave pri zaposlovanju, so se v več kot dveh petinah primerov (43,9 %) soočili s situacijo, ko se na razpisano delovno mesto ni prijavil noben kandidat.
  • Zaradi pomanjkanja ustreznih kadrov so se delodajalci soočali predvsem z daljšimi postopki iskanja ustreznih kandidatov, situacijo, ko niso zaposlili delavcev, in z odločitvami za iskanje delavcev v tujini.
  • Pomanjkanje ustreznih kandidatov se je v poslovanju delodajalcev najpogosteje kazalo s povečanim obsegom dela že zaposlenih delavcev, prenosom dela na zunanje izvajalce, (pre)usposabljanjem že zaposlenih in zavračanjem naročil.

Veste, kako mora delodajalec imeti urejen sistem nadur? Da bo pogodba o zaposlitvi pravno formalno uredila medsebojne pravice delavca in delodajalca tako, da ne bo prihajalo do dvomov, različnih interpretacij in sporov, vam priporočamo pravno svetovanje.

Napovedi zaposlovanja so rezultat raziskave Napovednik zaposlovanja, ki jo izvaja Zavod RS za zaposlovanje. Delodajalce z 10 ali več zaposlenimi tudi letos vabijo, da do 19. oktobra izpolnite kratek vprašalnik. Tako prispevate k rezultatom raziskave napovedi zaposlovanja za prihodnje mesece. Vprašalnik lahko izpolnite elektronsko in ga posredujete po spletu, na portalu za delodajalce.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Zakaj napovedi zaposlovanja?

Z raziskavo o napovedi zaposlovanja na slovenskem trgu dela zbirajo podatke o zaposlenosti, kratkoročnih načrtih zaposlovanja in morebitnih težavah pri kadrovanju v podjetjih ali organizacijah. Pri kadrovanju vam lahko pomagajo tudi izkušeni kadrovski svetovalci podjetja Data.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja