Go to Top

Napotitev v tujino – osnova ne več plača za enako delo v Sloveniji?

Napotitev v tujino – predlog novega zakona o čezmejnem izvajanju storitev

Napotitev v tujino bo očitno doživela nekatere spremembe. Kaj bi se lahko spremenilo? Mimogrede, bi potrebovali pravni ali davčni nasvet? Na telefonski številki 01/600-1530 se lahko dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja. Lahko pa seveda rezervirate tudi termin za registracijo podjetja – to je možno tudi preko našega spletnega obrazca!

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Kaj predvideva predlog? Osnova za prispevke ne bo več plača za enako delo v Sloveniji?

Za napotitev v tujino predlog novega zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS) predvideva naslednje. V zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanja bi se črtala določba, da se lahko pri delavcih, ki so bili napoteni v tujino, za plačo, od katere se obračunajo prispevki, šteje plača, ki bi bila prejeta za enako delo v Sloveniji. To pomeni, Ekonomsko-socialni svet bo ustanovil delovno skupino, ki bo proučila učinke črtanja te določbe in primerjala ureditve v drugih državah. Pri tem bodo ugotovili, kakšen bi bil primeren način obračuna prispevkov od plač teh delavcev. Potrebne pa bi naj bile tudi nove spremembe zakona o dohodnini. Rešitve bi naj poiskali v letu 2023. Predvideva pa se, da bi nova ureditev začela veljati s 1.1.2024. Mimogrede, za napotitev v tujino je potrebno pridobiti potrdilo A1. Več o tem smo pisali v članku Napotovanje delavcev v tujino – pridobiti je treba potrdilo A1.

Opravite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Nove spremembe uredbe o davčni obravnavni povračil?

Ne le, da bo prišlo do sprememb glede napotitev v tujino oz. obračuna prispevkov, spremenila se bo tudi uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. V 2022 se je že zvišala meja, do katere so neobdavčena povračila za prehrano med delom ter za prevoz na delo (kilometrina). Načrtovano pa je tudi zvišanje meje za neobdavčene zneske drugih pravic iz dela. To so jubilejna nagrada, solidarnostna pomoč, terenski dodatek ter prejemki dijakov in študentov na obvezni praksi.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja